< Inapoi

Blog > Caiete > Top 15 tipuri de caiete

Top 15 tipuri de caiete

Publicat de: stormers

22 august 2022

Ai nevoie de caiete pentru școală sau pur și simplu simți nevoia unui jurnal în care să-ți notezi gândurile și responsabilitățile? În ciuda tehnologiei, scrisul de mână are o putere aparte, iar un caiet reprezintă o necesitate pentru fiecare. O agendă unică și interesantă transformă o sarcină obișnuită (luarea de notițe, însemnarea în jurnal, planificarea sarcinilor, impulsionarea creativității sau desen cu rol de calmare) într-o experiență plăcută și deloc plictisitoare. În același timp, dacă vrei să începi să-ți documentezi diferite obiceiuri sau vrei să începi să iei notițe în timpul întâlnirilor, o poți face cu stil, deoarece un caiet cu spirală și coperți atrăgătoare îndeamnă mai mult la scris față de unul cu coperți aspre din carton.

În mare parte, nu toate caietele sunt la fel și tind să varieze începând cu materialul coperții până la modul în care sunt legate, așadar, având  atât de multe opțiuni disponibile (coperți dure sau moi, legate sau cusute în spirală, coperți transparente) poți să găsești un caiet potrivit pentru sarcinile tale.

Echipa gutuie.ro a creat un ghid complet despre diferitele tipuri de caiete, mai ales că tipul și materialul caietelor influențează stilul sau caracterul lor practic.

Pentru ce se folosesc caietele, agendele sau carnețelele?

Nu e un secret pentru nimeni că sunt folosite pentru uz personal, pentru planificarea sarcinilor  sau întâlnirilor, pentru a-ți nota gândurile și a da frâu liber creativității. Fiecare dintre aceste întrebuințări necesită caiete diferite, dar într-un final, alegerea ta spune ceva aparte despre tine și despre modul în care îți gestionezi responsabilitățile.

De ce aș alege un caiet de calitate când pot să achiziționez un caiet simplu și ieftin?

Caietele de calitate, pe care copilul tău le folosește la limba română și la matematică, se păstrează de obicei din clasa a V-a până în clasa a VIII-a sau din clasa a IX-a până în clasa a XII-a, deoarece va avea nevoie să se uite pe propriile notițe pentru a-și aduce aminte informațiile esențiale pentru examene.

Multe caiete de calitate superioară sunt fabricate din materiale durabile și sunt legate prin metode care le asigură rezistența în timp. Prin urmare, sunt ideale atunci când vrei să le păstrezi câțiva ani. Dacă ai nevoie de caiete pentru utilizare zilnică, fie alegi să investești în caiete de calitate, fie alegi opțiunea caietelor cu costuri mai mici, dar ține cont de faptul că dacă alegi  cele mai ieftine caiete cu putință trebuie să-ți asumi că acestea se rup destul de repede și trebuie înlocuite regulat.

De asemenea, ține cont și de cât de protejate sunt filele. Modul de legare și diferitele texturi ale paginilor influențează costul la fel de mult precum numărul filelor și modelul caietului.

Criterii după care să te ghidezi atunci când achiziționezi un caiet

Preferințele diferă de la o persoană la alta. Iar caietele folosite ca rechizite școlare sunt cele mici, în format A5 și caietele studențești, în format A4. De asemenea, liniatura este diferită în funcție de clasa în care este elevul și de materie: caietele tip I, tip II și cele dictando se folosesc în cazul științelor umaniste, în timp ce caietele de matematică se folosesc în cazul celor exacte, iar cele cu foaie velină pentru arte plastice.

Iată și alte criterii care te pot ghida atunci când ai nevoie să cumperi caiete pentru școală sau pentru uz personal:

Designul caietelor. Trebuie să existe suficient loc pentru a scrie. Estetica și ergonomia caietului deschis trebuie să încurajeze elevul sau preșcolarul să-l folosească, iar liniile/punctele/grila să nu iasă în evidență foarte tare, deoarece distrag atenția și deranjează ochii.

Hârtia utilizată. Pentru o experiență cât mai bună la scris, caută un caiet a cărui hârtie să fie netedă și cu o grosime medie. De asemenea, textura paginilor trebuie să fie catifelată. Evită paginile aspre și cele care fac cerneala să se scurgă.

✅Orice caiet trebuie să aibă dimensiunea potrivită, adică să încapă fără probleme în ghiozdan sau rucsac. Numărul paginilor este ales în funcție de modul în care va fi folosit caietul, de clasa în care se află elevul, de cantitatea de notițe pe care o ia ș.a.m.d. Îți recomandăm să cauți un număr potrivit de file, pentru a nu irosi nimic.

Modelul coperții este un criteriu care depinde de preferințele tale. De exemplu, caută caiete cu coperți care ies în evidență, când ai nevoie să faci ușor diferența între diferite caietele de la diferite materii, sau coperți cu modele minimale, clasice sau chiar simple.

Producătorul. Există câteva branduri renumite, care au reușit să creeze inovații și să ofere o calitate ireproșabilă, pe care orice pasionat de rechizite și papetărie le cunoaște.

Te atrag caietele confecționat din carton reciclat, de calitate superioară? Îți recomandăm caietele Oxford. Gama caietelor care au coperți reciclate se numește Touareg, produsele fiind prietenoase cu natura și oferă durabilitate de lungă durată. În plus, Oxford a creat caiete care-ți permit să-ți accesezi notițele scrise de mână online, mai exact să le scanezi, să le salvezi si organizezi.  Trebuie doar să descarci aplicația mobilă gratuită Scribzee. Paginile caietelor sunt inteligent reglate, iar hârtia nu permite cernelii să se impregneze pe celelalte pagini.

Caietele Aurora au un raport calitate-preț excelent. Se remarcă prin designul diferit față de celălalte caiete și se leagă printr-o spirală dublă metalică în partea de sus. Există însă și variante de caiete clasice sau agende cu bandă elastică. Gama este variată și există zeci de modele în culori diferite.

Herlitz este o marcă recunoscută la nivel internațional pentru calitatea rechizitelor școlare. Caietele Herlitz sunt populare datorită paginilor netede, mai ales că hârtia din care sunt confecționate filele nu permite scurgerea cernelii și nici impregnarea acesteia. Ai la dispoziție caiete cu 48 până la 120 de file, iar designul este atât de variat, încât cu siguranță vei găsi câteva modele de caiete care să te inspire la scris.

Top 15 tipuri de caiete de care ai nevoie, disponibile pe vectordirect.ro

Caiete dictando, de matematică, tip I, tip II și foaie velină

Caietul cu foaie velină este ideal pentru micii artiști. De obicei școlarii îl preferă pentru ora de artă plastică fiindcă e mai comod să deseneze direct pe o foaie goală, care nu se pierde. Caietele dictando și de matematică nu mai au nevoie de nicio prezentare, mai ales că sunt esențiale pe tot parcursul școlii. Cele de tip I și tip II sunt folosite în clasele I și a II-a, la fel ca și caietele de matematică cu pătrățele mari, utile și la grădiniță, și în clasa zero.

Caiete cu spirală

Spirala se referă la modul de legare, care ține practic filele caietului împreună. Avantajul legării în spirală este că lasă caietul să fie mereu întins, astfel întorci paginile fără să îndoi tot caietul. Caietele cu spirală pot avea de la 50 până la 200 de pagini, dar cele cu 120 de file sunt cele mai comune și există caiete cu spirală de tip A4, A5, A6 și A7. Paginile pot fi dictando, cu pătrețele, veline sau chiar cu linii grafice. Studenții sunt cei mai mari fani a caietelor cu spirale și din motive întemeiate, mai exact costul avantajos și rezistența mare la utilizare zilnică. Coperta este fie din carton subțire, fie din plastic flexibil. Pe vectordirect.ro ai diferite caiete cu spirală de la 1,54 lei.

Caiete cu copertă rigidă

Caietele cu coperta rigidă, împreună cu coperțile moi și flexibile, reprezintă stilul  tradițional de caiet. Au o estetică familiară și on cazul în care copertaeste de calitate, sunt foarte rezistente. Caietele care au coperta rigidă sunt cunoscute și sub denumirea de caiete cartonate, fiind recunoscute pentru calitatea lor ridicată, criteriu ideal dacă e un caiet utilizat frecvent, de către elevi și preșcolari, Coperta fiind una groasă, protejează paginile din interior și nu se rupe la fel se ușor, chiar dacă este scăpat de foarte multe ori pe jos sau este neatent depozitat în ghiozdan.

Caiete cu elastic

Banda elastică oferă caietului un design mai elegant și conferă senzația de siguranță a informațiilor, după ce este inchis. Caietul cu elastic este foarte  apreciat în rândul studenților, mai ales că notițele se adună de-a lungul anului universitar. În plus, foile sunt protejate și nu se îndoaie când este așezat în geantă sau rucsac, iar instrumentul de scris îl poți fixa ușor de banda elastică. Caietele cu elastic se regăsesc într-o varietatea de modele și culori, cu coperți moi sau rigide, cu foi veline sau dictando, așadar ai de unde alege!

Caiete cu copertă moale

Aceste caiete diferită față de caietele rigide datorită faptului că au o singură bucată de material moale, care protejează filele. Din acest motiv, sunt cele mai ieftine caiete și în general, mai potrivite pentru utilizarea de zi cu zi, pentru acasă sau pentru clasele mici, în formatul de 24 de file, care se schimbă foarte des. Există însă și caiete cu coperți moi din piele artificială sau din piele naturală, care creează un finisaj de înaltă calitate.

Caiete cu copertă transparentă

Caietele cu coperta transparentă sunt alese datorită designului unic. Paginile sunt protejate, deoarece coperta este rigidă, fiind confecționată din material plastic. În momentul actual, găsești o multitudine de culori și modele pentru caietele care au coperta transparentă.

Caiete cu copertă laminată

Aceste caiete care nu diferă cu nimic față de caietele clasice sau de agendele normale, cu excepția coperții laminate, care conferă rezistență în timp și un aspect elegant. Mai exact, laminarea hârtiei sau cartonului presupune aplicarea unei folii subțiri de plastic, care poate fi mată sau lucioasă.

Caiete pentru științe

Caietele pentru științe precum istoria, biologia sau educație tehnologică prezintă o secțiune în partea de sus și una în partea de jos sau liniatură pe o parte și foaie velină pe pagina alăturată, fiind gândite pentru înregistrarea numerelor, proiectelor, a datelor, numelor și alte noțiuni importante, dar și pentru schițe, colaje, hărți, formule, etc. De asemenea, sunt puțin mai mari în comparație cu alte caiete și sunt concepute pentru a păstra o evidență permanentă a informațiilor  acumulate atât din punct de vedere informații, cât și date vizuale.  Aceste caiete sunt  populare în rândul studenților și al elevilor. Pot fi în varianta de caiete cu coperți moi, dar și cu coperți rigide.

Caiete de tip jurnal

Categoria caietelor tip jurnal este disponibilă într-o varietate de modele. Pot avea coperți cu mesaje amuzante, citate motivaționale sau chiar și modele care dau impresia unui jurnal de modă veche. De asemenea, pot veni și cu hârtie specială care face cerneala să dispară. Gândește-te cât de interesant ar fi pentru copilul tău să aibă un astfel de caiet. Legarea acestor jurnale pot fi diferită, deoarece pot avea spirală, inele sau să fie cusute. Deseori, paginile sunt concepute din hârtie mai rezistentă la contactul cu apa.

Caiete multifuncțional

Caietele multifuncționale au devenit populare în ultima perioadă, fiind dotate cu buzunar pentru a stoca temporar documentele. Deseori foile se rup ușor fiindcă sunt microperforate, iar numărul de pagini variază.Totodată caietele multifuncționale au suport pentru pix, dar și notițe colorate cu adeziv pentru a evidenția detaliile importante.

Caiete pentru schițe și desen

Caietele pentru schițe și desen au caracteristici ideale pentru a asigura suportul necesar pentru desen în ulei, cu creion sau acuarele. Gama Derwent este potrivită atât pentru artiștii profesioniști, cât și pentru cei în devenire. Coperta este una rigidă și durabilă și ai opțiunea să păstrezi în siguranță schițele tale cu ajutorul bandei elastice. Hârtia este rezistentă și la cel mai înalt standard de calitate și are o rezistență foarte mare, ceea ce înseamnă că nu se deteriorează nici după 10 straturi succesive de creion.

După cum ai observat, există foarte multe tipuri diferite de caiete, pe care le poți utiliza în scopuri diferite. Există inclusiv caiete speciale, pe care le poți face cadou. Pe vectordirect.ro ai peste 750 de caiete variate, coperți și etichete la prețuri prietenoase cu orice buget. Nu uita că beneficiezi și de promoții, de reduceri progresive aplicate direct în coșul de cumpărături și de livrarea rapidă pentru toate produsele din stoc. Spor la cumpărături!

Articole recomandate