< Inapoi

Blog > Instrumente de scris > Ghidul tuturor tipurilor de markere.

Ghidul tuturor tipurilor de markere.

Publicat de: Gabriel Stanescu

17 februarie 2023

Fie ca sunt folosite pentru desen sau colorat, fie pentru adnotări sau chiar în prezentări îndrăznețe, markerele sunt instrumente de scris utilizate din ce în ce mai mult, fiind mai versatile decât îți imaginezi. Proiectele de artă, schițele pentru ideile pe care le ai sau notițele pentru cursuri sunt doar câteva dintre utilizările cele mai frecvente, pe care le are un marker bun.

Întrucât au o consistență potrivită în comparație cu acuarelele obișnuite pentru pictură, sunt preferate mai ales de artiștii începători, care nu vor să riște uscarea culorilor. De asemenea, markerele oferă o stabilitate mai mare, pentru cei care se inițiază în tainele artei, deoarece sunt mai ușor de  utilizat. Chiar dacă ești profesor și vrei să te asiguri că elevii tăi au cele mai bune instrumente pentru a experimenta ori ai nevoie pentru lecțiile propriu-zise, markerele sunt probabil cele mai importante instrumente de scris și nu numai.

Există numeroase markere folosite în mod curent de artiștii profesioniști, dar și markere potrivite pentru predarea lecțiilor, pentru adnotări și prezentări de proiect, cum există și markere speciale pentru table magnetice, markere folosite în construcții și instalații, markere pentru textile, metal, plastic, sticlă etc.

Ghidul de mai jos îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie despre markere și modul lor de utilizare.

Tipuri de markere

Cerneala folosită pentru markere poate fi atât pe bază de ulei, cât și solubilă în apă; pe bază de ceară (similare creioanelor), dar și pe bază de pulbere cu pigment, caracterizată prin culori persistente, care pot păta foarte ușor, fiind foarte consistente.

Markere pe bază de apă sau markere nepermanente

Aceste tipuri de markere sunt lavabile și, după cum sugerează și numele, conțin un amestec de apă și pigment, care necesită timp pentru a se usca. Sunt ușor de șters și pot fi spălate rapid. Cei mici sunt cei care le folosesc în general pentru a-și exprima creativitatea, fiind potrivite pentru colorat și desenat. Markerele pe bază de apă:

  • au costuri mai mici;
  • au o varietate redusă de culori;
  • cele mai multe modele nu se pot reîncărca;
  • se usucă rapid;
  • sunt fără miros (în comparație cu cele pe bază de alcool);
  • dacă tinde să se usuce, se poate amesteca cu apă pigmentul, pentru a-și recăpăta nuanța.

Un potențial dezavantaj al anumitor branduri de markere nepermanente, pe bază de apă, este faptul că pot altera sau distruge hârtia. Apa se absoarbe rapid, iar dacă îți dorești să le folosești în mai multe straturi, riști să strici materialul de colorat.

Markere pe bază de alcool sau markere permanente

Markerele pe bază de alcool sunt folosite mai ales în proiecte artistice, datorită persistenței mari. Culorile lor sunt pigmentate și nu se îndepărtează cu ușurință. Diferă de asemenea în formă și se pot transfera ușor pe verso, hârtia absorbind rapid culoarea. Markerele pe bază de alcool:

  • presupun costuri mai ridicate;
  • au o varietate mai mare de culori;
  • multe modele de markere sunt reîncărcabile;
  • nu se estompează ușor;
  • se usucă rapid;
  • au deseori un miros pregnant;
  • se pot transfera prin hârtie;
  • permit stratificare sau suprapunerea mai multor nivele de culoare.

Markere pe bază de ulei

Markerul pe bază de ulei este cunoscut pentru pigmentul pronunțat, dar și pentru persistența în timp, fiind un tip de marker permanent. Se usucă mai repede decât cele pe bază de apă și e mai versatil în acest sens. Uleiul asigură o consistență mai vâscoasă culorii, permițându-ți să le folosești ușor, fără să se transfere pe spatele hârtiei.

Aceste markere sunt utilizate cel mai adesea pentru a picta sau colora suprafețe metalice, din piele, carton sau ceramică. Markerele pe bază de ulei vin în diverse forme și mărimi, cu multiple dimensiuni ale vârfului, iar efectul culorii este de lungă durată.

Cel mai mare beneficiu pe care îl au markerele pe bază de ulei stă în culorile vibrante pe care le au, pigmentul puternic fiind similar culorilor acrilice folosite în pictură. La fiecare desen este utilizată o cantitate mică de cerneală sau vopsea, ceea ce le asigură o durată de viață mai lungă față de cea a altor produse.

Dezavantajul lor constă în faptul că, dacă ajung pe țesături, pot fi dificil spre imposibil de înlăturat. Cu toate acestea, pentru faptul că sunt permanente, sunt preferate în lucrări care necesită rezistența în timp.

 Markere de diferite culori

Gama disponibilă de culori este importantă, pentru că te ajută să creezi desene complexe, iar amestecarea tonurilor este unul dintre aspectele pe care le urmăresc artiștii. În acest sens, sunt recomandate markerele pe bază de alcool.

Deși multe seturi de markere pe bază de apă vin în culori mai puține, acestea au avantajul uscării rapide. De asemenea, pentru cei care preferă stilul organic, mai apropiat de realitate, culorile pe bază de apă sunt mai indicate.

Amestecarea diferitelor tipuri de markere  (blending)

Atât markerele pe bază de apă, cât și cele pe bază de alcool se pot amesteca, dar fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Performanța depinde mult de hârtia pe care o folosești. Markerele pe bază de ulei sunt potrivite doar anumitor suprafețe.

Amestecarea markerelor nepermanente, pe bază de apă

?Makerele pe bază de apă pot crea diferite texturi, care sunt vizibile sub formă de dungi sau zone mai întunecate și mai deschise.

?Amestecarea poate să deformeze sau să deterioreze hârtia, de aceea trebuie utilizate cu hârtie specială pentru acuarelă, care este mai groasă și mai rezistentă. Desigur, depinde și de tehnica pe care o folosești, însă apa facilitează absorbția rapidă, fapt ce afectează hârtia.

?Markerele pe bază de apă pot fi reactivate după ce s-au uscat, ceea ce îți permite să le folosești cu apă.

?Amestecarea markerelor pe bază de apă este mai puțin previzibilă decât amestecarea markerelor pe bază de alcool, pentru că apa în sine reacționează diferit. Pentru unii artiști, tocmai acest aspect reprezintă un punct forte și de aici vine preferința pentru markerele nepermanente, pentru că se aseamănă cu pictura clasică. Markerele sunt totuși mai ușor de folosit și nu necesită alte ustensile, precum șevalet, paletă pentru amestec, pensule, etc.

De asemenea, pentru că se pot utiliza cu apă, sunt mai ușor de creat tranzițiile și puncte de lumină și întuneric în desenul tău.

Amestecarea markerelor permanente,  pe bază de alcool

?Markerele pe bază de alcool se amestecă mai ușor, tocmai pentru că se usucă foarte repede. Această caracteristică presupune că trebuie să le folosești rapid, mai ales dacă vrei să creezi degradeuri, stratificări și alte tehnici specifice desenului. După ce acestea s-au uscat, sunt dificil de îndepărtat, dar și de amestecat, pentru că e posibil să fie afectată nuanța folosită.

?Culorile se pot stratifica una peste alta, pentru a crea nuanțe sau treceri  graduale diferite în culoare.

?Amestecarea este mai previzibilă față de cea a markerelor pe bază de apă, în sensul că știi cum vor interacționa culorile, astfel încât este destul de ușor să reproduci nuanțe folosite anterior.

?Dezavantajul markerelor pe bază de alcool este că acestea se pot transfera prin hârtie. De aceea, mai ales pentru cărțile de colorat cu foi subțiri, nu sunt deloc recomandate.

Amestecarea markerelor pe bază de ulei

?Au culori simple și metalice, o acoperire mare și se pot utiliza pe diferite suprafețe.

?Sunt versatile și aderă cu ușurință pe: hârtie, sticlă, lemn, plastic, metal, etc.

?Markerele pe bază de ulei sunt folosite de artiști pentru desen și schițe.

?Amestecul poate păta țesăturile.

?Markerele pe bază de ulei trebuie folosite cu grijă și depozitate într-un loc uscat, care să le asigure rezistența în timp

Tipuri de markere în funcție de dimensiunea vârfului

Când se discută despre dimensiunea markerelor, este vorba despre dimensiunea vârfurilor lor. Markerele pot să aibă vârf subțire, mediu sau gros, iar alegerea se face în funcție de maniera în care le vei folosi.

Marker cu vârf subțire

În această categorie intră markere au un vârf foarte fin, care sunt folosite în scriere și pentru a trasa linii subțiri, fiind comercializate sub denumirea de linere.

Markerele cu vârf subțire sunt ideale pentru:

?contururi (desene, schițe), pentru a le evidenția;

?notițe și planuri de idei;

?adnotări pentru cărțile tale preferate;

?organizare și planificare (cursuri, task-uri zilnice).

Markerul cu vârf mediu

Cele cu vârf mediu sunt folosite în desen și pictură pentru colorare. În această categorie pot să intre și textmarkere, utilizate pentru sublinierea informațiilor importante, deși multe au vârful gros. Având o dimensiune intermediară, markerele cu vârf mediu pot fi utilizate la:

?definirea schițelor/ desenelor;

?sublinierea informațiilor relevante dintr-un curs, proiect, etc;

?adnotări diverse, dacă preferi ca markerul tău să fie mai vizibil.

Markerul cu vârf gros

Având cea mai mare dimensiune, markerele cu vârf gros sunt folosite mai ales pentru a umple spațiile largi. De asemenea, pot fi utile pentru:

?colorat/ desenat

?evidențierea informațiilor din cursuri și proiecte

?sublinierea citatelor relevante din cărți, reviste, etc

t costă un marker?

Markerele pe bază de alcool sunt de obicei mai costisitoare decât cele pe bază de apă. Ceea ce diferă însă, este pigmentul. Prin urmare, dacă te interesează culorile mai aprinse, dar și opțiunea de a putea reîncărca markerul, atunci probabil ai nevoie de un marker permanent, pe bază de alcool.

Dacă ai un un buget mai mic, markerele pe bază de apă sunt mai potrivite pentru tine. În aceeași direcție, sunt și mai ușor de folosit de către cei mici și nu au un miros deranjant.

Cele mai frecvente tipuri de utilizare pentru markere?

?Pentru schițe, desenat și colorat

Markerele sunt un instrument de scris utilizat de artiști de a-și exprima creativitatea, fiind concepute pentru a fi utilizate în medii diferite. De exemplu, cei mici folosesc cu bucurie markerele pentru a colora și desena, fiind mai versatile decât creioanele colorate, iar arhitecții le folosesc pentru desen tehnic.

?Pentru table magnetice și flipchart

Markerul folosit pentru diferite sisteme de prezentare este un instrument de scris creat special pentru a putea fi șters cu ușurință. Este practic, nu lasă reziduuri și poate fi îndepărtat cu o lavetă umedă. Astăzi majoritatea școlilor folosesc markere pentru tablă, acolo unde nu există table interactive smart.

?Adnotări cărți

Markerele sunt instrumente indispensabile pentru cititorii avizi. Unele persoane preferă să-și valorifice timpul alocat lecturii, revenind asupra ideilor relevante atunci când e nevoie. Un sistem bun de organizare și adnotare îți va salva timp de cercetare, pe care îl poți folosi altfel.

Pentru cei care citesc cărțile cu creionul în mână, markerele sunt esențiale. Fie că îți adnotezi lecturile pe marginea foii, fie că alegi să subliniezi pur și simplu citatele preferate, culorile markerelor sunt importante. Îți poți realiza oricând un sistem de adnotare și alege culorile potrivite pentru a marca informații pe care le cauți: paragrafe importante, citate și aspecte la care vrei să revii.

Cărțile despre dezvoltare personală, marketing sau noile tehnologii sunt citite pentru a învăța în baza lor. Adnotările devin astfel fundamentale, în special când vrei să selectezi cele mai interesante idei, pe care să le implementezi ulterior în viața ta.

?Notițe

Lecțiile și cursurile din mediul școlar presupun o cantitate semnificativă de informații. Majoritatea elevilor sunt copleșiți atunci când trebuie realmente să treacă prin cursuri sau să învețe ca atare. Markerele sunt un ajutor de nădejde pentru toți cei care vor să își organizeze materia într-un sistem ușor de parcurs.

Markerele în diverse culori pot fi utilizate pentru notițe și sublinierea celor mai importante informații. De asemenea, datorită culorilor vibrante ideile, teoriile și teoremele vor ieși în evidență. În plus, notițele tale vor fi ordonate și bine structurate.

Încă nu știi ce ai nevoie? Intra pe vectordirect.ro! Ai la dispoziție peste 1300 de markere de la producători renumiți, o multitudine de variante, consiliere GRATUITĂ și un raport calitate-preț excelent. Iar avantajele nu se opresc aici: ai livrare rapidă și reduceri progresive aplicate direct în coș. Spor la cumpărături!

Articole recomandate