< Inapoi

Blog > Rechizite școlare > Alege stiloul potrivit

Alege stiloul potrivit

Publicat de: Gabriel Stanescu

3 noiembrie 2022

Oricare ar fi motivul pentru care iei un stilou în mână și începi să așterni cuvinte pe o foaie de hârtie, este foarte important să știi că scrisul, în cea mai veche formă a sa, vechi, a apărut încă din epoca bronzului, la începutul mileniului al IV-lea înainte de Hristos (între 4000 și 3001 î.Hr.). Chiar dacă în prezent tehnologia și digitalizarea au devenit o parte importantă a lumii în care trăim, scrisul este o în continuare un aspect esențial al vieții umane, indiferent dacă se practică relaxare pentru că face parte din cerințele locului de muncă sau pentru a transmite lucruri importate celor dragi.

Scrisul este o activitate care stimulează mintea și procesul de învățare. Chiar dacă în prezent pare ușor să scrii, această îndeletnicire se învață în timp și este un proces de durată. De asemenea, puțini cunosc faptul că scrisul se perfecționează continuu pe tot parcursul vieții și că modul în care scrii se  transformă odată cu tine.

Scrisul de mână se învață de la vârste fragede, iar această abilitate contribuie la viitorul succes al copilului care devine adolescent, student și apoi adult.Iată câteva motive pentru care scrisul este și va rămâne o abilitate importantă pentru orice persoană, indiferent de vârstă, precum și o listă cu sugestii care îți ajută copilul să-și dezvolte și să folosească la potențial maxim această abilitate, în timp.

De ce este important scrisul de mână?

✅Scrisul este practic și te ajută să-ți îndeplinești sarcinile de zi cu zi, fie că ai de completat un formular, să trimiți o scrisoare importantă, să notezi ceva, pentru a-ți reaminti la momentul potrivit sau fie pur și simplu pentru a-ți organiza gândurile și planurile într-un mod mai eficient.

✅Scrisul de mână este un element indispensabil în educarea oricărui copil.. Aceștia învață întâi să scrie literele și să formeze cuvinte, pentru ca mai apoi să-și poată expune ideile și să noteze informațiile primite de la cadrele didactice, folosind această abilitate pe tot parcursul formării educaționale și profesionale.

✅Scrisul este, indiferent de stadiul de tehnologizare sau digitalizare, o componentă extrem de importantă la locul de muncă. Ca angajat, vine momentul când trebuie să notezi anumite concluzii ale unei întâlniri, să faci minuta unei ședințe sau să depui o cerere scrisă la o instituție publică. Mai mult decât atât, lista de îndatoriri se păstrează și online, și în agenda de business, pentru a fi sigur că nu ratezi nimic. Indiferent de cât de mult folosești calculatorul sau laptopul, tot este nevoie să te folosești de capacitatea ta de a scrie de mână.

✅Scrisul este una dintre cele mai importante forme de comunicare. Fie că ai de scris un e-mail sau o notă personală ori o scrisoare, trebuie să păstrezi cumva legătura cu cei dragi, iar scrisul de mână are o valoare de intimitate și apreciere de neegalat.  Alături de semnătura personală, este important și în cazul unui contract.  Sau a altor documente în care vrei să te reprezinți.

✅Nu în ultimul rând, scrisul este o foarte bună metodă de relaxare. Sunt foarte mulți cei care consideră că scrisul de mână este o modalitate pentru a-ți exprima sentimentele și chiar că este terapeutic.Pasionații de caligrafie încep să experimenteze acest hobby tocmai pentru că descoperă beneficiile pe care această activitate le produce asupra minții.

Știm cât de greu poate fi uneori să alegi un stilou bun, mai ales atunci când nu-l alegi neapărat pentru tine. Din acest motiv specialiștii vectordirect.ro au creat un ghid cuprinzător, din care  poți afla care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să alegi un stilou, în funcție de stilul tău de scris, de  modul în care va fi folosit, de modul în care vrei să îl alimentezi sau de design și materialul folosit.

Cât de des și in ce scop vei utiliza stiloul?

Când vrei să cumperi un stilou pentru tine, nu pierde din vedere scopul achiziției! Urmează să utilizezi stiloul ocazional sau zilnic? În funcție de răspuns, există mai multe aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare:

Stiloul folosit zilnic trebuie să aibă o formă cât mai ergonomică, să stea cât mai bine și mai lejer în mână, fără să te deranjeze la scriere. La fel de important este și fluxul de cerneală sau ușurința cu care aceasta curge pe foaie.

De asemenea, un alt aspect important ar fi penița. Unele penițe lasă impresia că mângâie foaia, scrisul curgând ușor, fără și obosească mâna, în timp ce altele zgârie ușor hârtia, iar pentru ca cerneala să curgă, utilizatorul trebuie să apese ușor pe stilou.

În cazul în care vei utiliza ocazional stiloul sau dacă ai de gând să-l oferi cadou, detaliile de mai sus nu mai sunt atât de relevante, iar tot ceea ce cotează este designul, care trebuie să se potrivească cu personalitatea ta sau cu preferințele persoanei căreia îl oferi.

Care este tipul de peniță cel mai potrivit pentru un stilou?

Te-ai hotărât să îți cumperi un stilou, însă multitudinea de opțiuni mai mult te încurcă în procesul de decizie? Nu-ți face griji! Orice stilou trebuie selectat în funcție de tipul de scriere.

Când vrei un stilou pe care să îl folosești  zilnic, , o peniță de tip fine (F) este  o alegere excelentă!  Cu ajutorul acesteia, scrisul va fi subțire, cursiv. Mai exact liniile trasate cu acest tip de peniță au o grosime de 0,5 mm.

De asemenea, celor care au un stil de scris ușor înclinat, de tip italic, li se potrivește mai bine un stilou care are o peniță de tipul mediu (M). Cu un astfel de stilou, scrisul devine cursiv, cu aspect plăcut, iar acest instrument de scris poate fi folosit și de către  pasionații de caligrafie.

Mai mult decât atât, în condițiile în care folosești stiloul doar pentru semnături și ocazional pentru scris, ar trebui să te uiți după penițe de tip broad (B). Liniile trasate cu acest tip de peniță sunt ușor mai groase, având în jur de 0,8 mm.

Ce dimensiune și greutate ar trebui să aibă un stilou?

 

Greutatea și dimensiunea unui stilou sunt aspecte importante, dar percepute în mod diferit de către fiecare utilizator în parte.

Stilourile au caracteristici diverse, iar un stilou care este potrivit pentru tine, poate fi considerat foarte incomod de către o altă persoană. . Tocmai de aceea, fiecare trebuie să-și aleagă dimensiunea potrivită în ceea ce privește instrumentul de scris. Stiloul perfect nu trebuie să fie nici prea subțire, dar nici foarte gros, iar stilourile prea lungi sau foarte scurte pot îngreuna scrisul sau obosi mâna foarte repede.

Stilou cu rezerve sau cu rezervor de cerneală?

Modul în care stiloul se alimentează cu cerneală este un alt criteriu important pentru fiecare utilizator în parte, mai ales atunci când vorbim despre stilourile de lux sau premium.

Unele stilouri au un rezervor destul de mare, care se alimentează prin introducerea în călimara cu cerneală. De precizat ar mai fi și faptul că, după alimentare, penița trebuie ștearsă. In mod contrar, riști ca petele de cerneală rămase la nivelul peniței să se usuce și să îngreuneze procesul de scriere.

La mare căutare sunt și stilourile care folosesc rezervele de cerneală fabricate din plastic. Acestea sunt foarte comode, ușor de schimbat și sunt preferat, pentru că utilizatorul nu se murdărește de cerneală între schimburi.

Alte instrumente de scris se pot alimenta cu ajutorul unor convertoare speciale, care sunt o combinație între un rezervor clasic și rezervele de cerneală. Cu toate acestea, acest tip de alimentare are o capacitate redusă.

Nu în ultimul rând, o altă variantă mult mai rar întâlnită astăzi și aproape deloc la instrumentele de scris de lux, este și alimentarea cu ajutorul unei pipete.

Cât de important este designul și materialul în cazul unui stilou de lux?

Un stilou pe care vrei să îl oferi cadou poate avea un design special, diferit, care atrage atenția și care poate reprezenta ceva special pentru cel care-l primește  De obicei, producătorii stilourilor de lux, de calitate premium, acordă o mare importanță fiecărui detaliu, inclusiv elementelor de design și confort. Până la urmă, un stilou este un instrument practic, de care să te folosești, nu doar un obiect de tip statement. Mulți aseamănă stilourile de lux cu un ceas de mână: instrumentul de scris este ceva personal, care te reprezintă și care contribuie la imaginea lumii despre tine.

Ce poți face pentru a-ți stimula copiii să îndrăgească scrisul de mână?

C mici învață să scrie de mână de la o vârstă fragedă, iar aceștia au nevoie de un cadru didactic dedicat pentru acest lucru. Învățatul scrisului de mână poate fi destul de dificil pentru foarte mulți copii, iar lipsa de exercițiu îi poate afecta pentru toată viața, deoarece mereu le va fi greu să scrie corect sau lizibil. În cazul în care cei mici nu sunt impulsionați să scrie, aceștia se vor confrunta cu o lipsă de interes pentru scris această îndeletnicire, dar părintele este cel care poate face minuni în această situație, mai ales că scrisul de mână poate să să devină o activitate plăcută pentru orice copil. Ararori se discută despre rolul părintelui, care este esențial în impulsionarea și încurajarea copilului să scrie de mână. Fiecare copil este unic și are propriile nevoi, dar sunt câteva lucruri universal valabile pe care le poți pune în practică:

✅Ajută-și copilul  printr-o introducere frumoasă și atractivă în lumea scrisului, folosindu-te de plăcerea desenatului pentru început. Acesta trebuie încurajat să se familiarizeze cu creioanele colorate, cu desenul, înainte de a trece la scrisul de mână propriu-zis.

✅Citește-i povești din cărți ilustrate, pentru că lectura este cea care este de ajutor celor mici în procesul de scriere. Copii la vârste fragede au mintea precum un burete și  o memorie vizuală foarte bună, și vor corela imediat imaginile cu cuvintele rostite, familiarizându-se cu literele.

✅Poți folosi obiecte pe care să le ornați și să le însemnați cu numele fiecărui membru al familiei,, astfel încât să înceapă să se obișnuiască cu literele.

✅Corectează-i ușor modul în care ține instrumentele de scris și încurajează-ți copilul să înceapă cu linii și alte semne, nu cu litere din prima. De asemenea, este foarte important să alegi un instrument de scris potrivit: există stilouri pentru începători, stilouri pentru stângaci și stilouri de calitate, care nu sunt deloc scumpe, dar care ușurează scrisul.

✅Crează-i sau crează-le un mediu propice pentru scris, așezând un birou cu fața spre fereastră, care lasă lumina naturală să pătrundă în cameră.

✅Fii cel mai bun exemplu pentru copilul tău! Scrie bilete, crează materiale prin care e scrisul este asociat cu momentele frumoase: un calendar pus de frigider până la Crăciun sau până la vacanță, un tablou al familiei cu câteva însemnări ale fiecărui membru, etc .Exersați împreună și arată-i cum se scrie de mână corect și frumos..

✅Nu în ultimul rând, oferă-i timp și răbdare! Apreciază efortul pe care cel mic îl face și dă-i mereu încredere în propriile forțe. Nu-l critica și nu-l corecta fără să îi oferi un argument clar și coerent pentru care faci acest lucru, oferindu-i  în permanență soluții și alternative, dacă există Copilul trebui să știe și să înțeleagă ce a greșit, de ce a greșit și ce poate face ca să nu mai repete aceeași greșeală.

Indiferent de nevoile tale sau ale celui mic, pe vectordirect.ro găsești mereu cele mai bune instrumente de scris, stilouri ergonomice pentru începători și avansați, stilouri pentru stângaci, stilouri elegante, ideale pentru cadouri speciale, a căror valoare nu se pierde niciodată. În plus, ai la dispoziție o echipă de specialiști, gata să te ajute să faci cea mai bună alegere pentru tine. Mai mult decât atât, te bucuri de reduceri progresive în coșul de cumpărături și de promoții atractive!

Articole recomandate