< Inapoi

Blog > Sisteme de prezentare > Tipuri de table școlare.

Tipuri de table școlare.

Publicat de: Gabriel Stanescu

6 februarie 2023

Multă lume nu știe că tablele școlare se împart în mai multe categorii. Astfel, în funcție de nevoile tale, mai ales dacă utilizezi des o tablă magnetică sau de alt  tip în sarcinile de zi cu zi, este important să cunoști diferențele dintre acestea. Tablele școlare variază în ceea ce privește prețul, calitatea și materialul din care sunt confecționate. În funcție de tipul de material utilizat, tabelele pot fi din melamină, ceramică și sticlă.

Când începi căutarea unei table școlare perfecte pentru nevoile tale, te va surprinde cantitatea de produse disponibile, care arată toate aproape la fel. În concluzie, este destul de dificil să știi pe care să o alegi și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când alegi o tablă albă, de exemplu. Specialiști vectordirect.ro au creat un mic ghid, care te va ajuta să înțelegi ce să cauți și la ce să fii atent(ă) în momentul în care vrei să cumperi o tablă în scop educațional.

Care sunt cele mai comune tipuri de table școlare?

Încă din antichitate, oamenii și-au confecționat plăci din diferite materiale și de diferite dimensiuni, pentru a grava și pentru a scrie, aceste suporturi fiind considerate ca o modalitate perfectă de a transmite și stoca informații. Treptat, tabla a devenit un echipament folositor și indispensabil în fiecare școală și reprezintă o parte importantă din procesul de predare și învățare.

Tablă școlară neagră

Tabla neagră este un articol școlar tradițional, care a reprezentat dintotdeauna o modalitate distractivă și funcțională de facilitare a lecțiilor. Aceste table încă sunt relativ comune în școlile din România.

Cu toate acestea, deși multe unități de învățământ au în continuare table negre, școlile noi preferă sălile de clase din ce în ce mai digitalizate, echipate cu table moderne. Multe săli de clasă noi sunt dotate fie cu table albe magnetice, simple, fie cu table interactive de ultimă generație. Însă, simplitatea, eficacitatea, economia și ușurința de utilizare a unei table negre vor fi întotdeauna elemente ce fac parte din baza învățării școlarilor.

Cel mai mare dezavantaj al tablelor negre este creta și faptul că procesul de curățare poate produce praf și alergeni care nu sunt sănătoși nici pentru copii, nici pentru profesori. Unele table negre noi permit scrierea cu markerul alb, dar majoritatea sunt clasice, folosind aceeași tehnologie ca acum 100 de ani.

Tablă magnetică albă

La fel ca tabla neagră, tabla magnetică albă este un sistem de prezentare pe care se poate scrie și șterge, ușurând procesul de predare și învățare în școli. Diferența este că, odată cu achiziționarea unei tablei albe, nu trebuie să mai folosești cretă pentru a scrie, ci doar markere speciale pentru o astfel de suprafață.

Pentru a prelungi cât mai mult utilizarea și pentru a nu zgâria suprafața, trebuie să acorzi o mare atenție markerelor folosite, deoarece, dacă nu sunt potrivite pentru suprafața tablei magnetice, atunci se vor șterge foarte greu. Pe piață există și dispozitive de ultimă generație de tip display, cu ecran tactil interactiv care îți permit să le folosești și ca tablă de scris, și ca monitor, și ca sistem de prezentare, cum sunt ecranele interactive HORION.

Tablă școlară verde

Tabla verde sau tabla magnetică verde au devenit foarte populare, fiind des întâlnite în sălile de clasă. Acest tip de tablă este realizată din oțel, peste care este aplicat un strat de verde cu efect „anti-orbire”, fapt ce îi ajută pe elevi să citească mai ușor informațiile de pe tablă. Pentru a scrie pe o tablă verde ai nevoie de cretă și/sau de markere pentru table magnetice. Datorită materialului din care este confecționată, se va produce mai puțin praf de cretă și este mai ușor de curățat.

 

Table sau panouri din plută

Pe lângă cele 3 tipuri de table pe care le poți regăsi în orice școală, tablele sau panourile din plută sunt ideale atât pentru unitățile de învățământ, cât și pentru birouri, instituții publice etc. Există atât table din plută fixe, care sunt durabile și ideale pentru a fi folosite pe post de avizier, pe care să afișezi diferite anunțuri, desene, liste etc, dar și panouri din plută mobile, care pot fi mutate cu ușurință în orice poziție și dintr-o încăpere în alta, în funcție de nevoi.

 

Table interactive smart

Odată cu școala online, educația a trecut printr-un proces rapid de digitalizare. Tablele interactive smart sau display-urile ori ecranele interactive sunt cele mai noi sisteme care înglobează avantajelor tablelor școlare clasice de scris, cu cele ale unui flipchart, cu cele ale unui sistem complet de prezentare folosit și în spațiul de business și ale unui ecran 4k Ultra HD.

 

Mai exact, oferă un spațiu infinit de scris, opțiunea de a susține 4 prezentări simultane, de a căuta în timp real informații online, funcții avansate pentru școala online și oglindire cu orice dispozitiv, fiind pe cât de avansate din punct de vedere tehnologic, pe atât de ușor și intuitiv de folosit.

Mai mult decât atât, tablele interactive smart se încadrează în proiectul Ministerului Educației finanțat de PNNR, privind dotarea laboratoarelor de informatică din școlile din rețeaua de educație națională de la toate nivelurile, inclusiv din palatele copiilor, cluburi și cluburi sportive, precum și din rețeaua de învățământ profesional și tehnic. Dacă vrei să afli mai multe, cheamă-ne la un DEMO GRATUIT la tine la școală sau la birou, ca să vezi ce pot face tabelele interactive inteligente HORION pentru tine, elevii, studenții și/sau angajații tăi!

De ce trebuie să ții cont înainte să cumperi o tablă școlară

Materialul din care este realizată tabla școlară

Dacă suprafața tablei este realizată din melamină, trebuie să știi acest material este unul mai ieftin, astfel încât o tablă albă din melamină se va uza mai repede în comparație cu una din ceramică. Uzura melaminei și designul poros vor duce la un scurgerea cernelii markerelor folosite la scris. Acest lucru poate fi prevenit prin curățarea și condiționarea tablei în mod regulat. Tablele magnetice cu finisaj melaminat sunt perfecte atunci când ești în căutarea un produs mai accesibil din punct de vedere preț.

Tablele albe magnetice mai pot fi realizate din ceramică albă și oțel cu suport din aluminiu. Ceramica este un material durabil, mai rezistent la uzură și la pătare și zgârieturi. Aceste proprietăți le transformă în table ideale pentru sălile de clasă și utilizare intensă, deoarece nu necesită mentenanță specială. Singurul dezavantaj al acestui tip de tablă este prețul, dar durata de viață este mult mai mare față de variantele confecționate din melamină.

Tablele din sticlă sunt cele mai durabile și sunt confecționate din sticlă securizată. Produsul va costa mai mult față de o tablă de melamină sau una de porțelan, dar este mult mai rezistent la zgârieturi și alte șocuri mecanice sau chimice. Tablele de sticlă sunt moderne și sunt disponibile în multe culori diferite și cu opțiuni de încadrare sau fără cadru. Atenție! Nu toate tablele de sticlă sunt magnetice. Pe suprafața de sticlă se poate folosi cretă lichidă, dar și markere cu ștergere uscată și umedă.

 

Rama

Calitatea ramei în care este încadrată tabla nu este la fel de importantă ca suprafața, dar este indicat să verifici duritatea și rezistența ramei, înainte să investești într-o tablă școlară. Există multe tipuri diferite de rame disponibile, dar în principal tablele cu cadru de aluminiu sunt cea mai bună alegere, deoarece aluminiul materialul cel mai rezistent.

 Multe dintre tablele albe ieftine au un cadru din plastic finisat cu aluminiu, care sunt o soluție intermediară mai economică. De asemenea, există și multe tipuri diferite de rame din lemn, care pot fi o variantă bună.

Modul de fixare

Este esențial pentru siguranța elevilor ca tabla să fie fixată pe perete cât mai bine posibil, pentru a evita orice probabilitate de accident. Fixarea în colțuri, de exemplu, este considerată ca fiind cea mai sigură modalitate de a prinde o tablă de un perete. Însă, există și sistemul de șine, care este foarte bun.

Modul de fixare este diferit doar pentru tablele din sticlă, și anume ascuns și neascuns. Ambele modalități ancorează foarte bine tabla de perete, dar fixarea ascunsă este cea mai populară, datorită aspectului estetic pe care îl oferă.

Material ignifug

Acest criteriu este important în cazul în care vrei să achiziționezi o tablă sau un panou de plută, care va fi folosit ca avizier. E obligatoriu ca materialul din care este confecționat panoul să fie rezistent la foc. Există două clasificări diferite pentru panourile de plută și dacă vrei să-l utilizezi într-o clădire publică, trebuie să fii atent ca produsul ales să respecte clasa potrivită pentru locația unde va fi expus.

Grosimea sticlei

Dacă dorești o tablă din sticlă, trebuie să știi că grosimea sticlei variază între 3 și 8 mm. Ca regulă universal valabilă, cu cât sticla este mai groasă, cu atât tabla este de calitate mai bună. Trebuie să ții cont însă de faptul că tablele magnetice din sticlă sunt singurele a căror grosime este subțire, deoarece în spatele tablei este lipită o foaie de oțel care oferă proprietățile magnetice.

Tablă școlară fixă sau mobilă?

Sălile de clasă au de obicei o tablă fixă montată pe un perete, dar în situațiile în care dorești ca lecțiile predate să fie mai interesante sau în care vrei să muți tabla dintr-o cameră în alta, ia în considerare achiziționarea unei table mobile. Tablele mobile sunt reversibile, astfel încât se fac utile și în privința dublării spațiului de scris.

Indiferent de tipul de tablă pe care te decizi să-l achiziționezi, ai grijă să utilizezi doar markere și accesorii specifice. Nu folosi niciodată marker permanent sau alte instrumente de scris pe suprafața tablei, deoarece riști să o deteriorezi! În cazul în care ai scris pe tablă cu marker permanent, poți șterge doar cu un produs profesional de curățare.

Nu știi ce fel de tablă școlară să cumperi? Echipa vectordirect.ro îți stă la dispoziție cu sfaturi pertinente și consiliere de specialitate GRATUITĂ, astfel încât să alegi cele mai rezistente table școlare! În plus, beneficiezi de reduceri progresive aplicate direct în coșul de cumpărături și de un raport calitate-preț excelent!

Articole recomandate