< Inapoi

Blog > Produse protocol > Cafea pentru birou.

Cafea pentru birou.

Publicat de: Gabriel Stanescu

24 februarie 2023

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi care fac parte din produsele de protocol care  aproape că nu lipsesc astăzi din niciun birou. Văzută inițial ca beneficiu suplimentar pentru angajați, cafeaua este un “must have” pentru că stimulează atât productivitatea, cât și coeziunea de grup. În fiecare dimineață, cei care se întâlnesc la cafea la birou schimbă impresii, idei și proiecte la care lucrează.

Cafeaua este asociată atât cu pauzele, cât și cu momentele în care interacționezi cu cei din jur la nivel personal și în mod autentic, momente care sunt din ce în ce mai greu de recreat, odată cu munca hibrid sau de acasă. Dacă până acum nu ai luat în considerare să oferi cafea și ceai la birou, iată de ce ar trebui s-o faci:

Cafeaua maximizează productivitatea

Cafeaua este un stimulent pentru toți cei care experimentează stări de oboseală și lipsă de energie, mai ales pentru cei care au nevoie de un “boost” pentru a-și finaliza proiectele sau sarcinile zilnice. În general, băuturile calde îi ajută pe oameni fie să se relaxeze, fie să se concentreze mai mult timp, datorită aportului de substanțe chimice care acționează asupra nivelului de adenozină din creier (substanța care reglează oboseala mentală).

După câteva ore în care s-a menținut un ritm alert, adenozina începe să scadă, ca și nivelul de productivitate. O cafea bună îți redă energia și te ajută să te concentrezi la nivel optim, pentru a avea un randament mai bun în munca pe care o realizezi.

Mai mult decât atât, cafeaua savurată împreună cu cei din echipă va stimula idei pe care le poți pune în practică ulterior.

Cafeaua consolidează coeziunea grupului

Nu există moment din zi mai așteptat decât cel al cafelei de dimineață. Ziua de lucru devine mai ușoară, iar eficiența este sporită. Dacă membrii echipei tale tind să se izoleze de cei din jur, adună-i pe toți la cafea. Atmosfera va deveni mai confortabilă, iar probleme de comunicare vor fi depășite mai ușor.

Pentru angajații noi, o cafea savurată împreună poate să fie un bun moment pentru a-și cunoaște echipa mai bine și pentru a se integra. Discuțiile zilnice sunt un prilej pentru a întări coeziunea grupului, mai ales pentru cei care trebuie să-și realizeze atribuțiile împreună.

Având în vedere că una sau două cafele pe zi sunt mai mult decât suficiente pentru a lega conversații plăcute, angajații tăi se vor bucura pe deplin de timpul petrecut la muncă.

O pauză de cafea sau de ceai creează și un moment de respiro, de care oricine are nevoie după un efort prelungit. Multe persoane preferă cafeaua decofeinizată sau ceaiul verde și/sau negru, și, de aceea nu uita să oferi și această variantă.

Cafeaua îmbunătățește starea de spirit

Cafeaua nu este doar un stimulent pentru productivitate, ci și pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit. Deseori, o discuție cu un coleg sau chiar cu managerul, însoțită de o cafea bună, pot fi exact ce ai nevoie pentru a gestiona o zi mai puțin reușită.

Cafeaua caldă de la birou este o rutină și probabil că primul lucru pe care îl fac angajații. Abia după aceea, poate începe corespunzător ziua de lucru. Glumele, discuțiile personale și micile plăceri pe care le discută cei din birou vor crea un mediu confortabil, în care angajații nu se vor simți nici lipsiți de energie, nici nemotivați. Investiția în băuturi calde de bună calitatea poate fi un beneficiu mai mare decât te aștepți.

Cafeaua sporește eficiența

Angajatorii trebuie să țină cont de faptul că, majoritatea angajaților au nevoie atât de pauze scurte, cât și de impulsul pe care îl produce cafeaua în momentele de oboseală mentală. Luând în considerare acest aspect, dar și faptul că oamenii trebuie să se deplaseze pentru a-și achiziționa aceste produse, atât timpul petrecut la birou, cât și eficiența angajaților poate fi afectată.

Dacă le oferi angajaților tăi cafea la discreție, vei reuși să salvezi timp prețios în care aceștia pot să lucreze sau să aibă discuții importante cu cei din jur. De asemenea, acest interval poate fi utilizat pentru a întări legăturile din echipă.

Este un beneficiu suplimentar pentru angajați

De multe ori, angajații se gândesc că angajatorii nu iau în considerare nevoile lor. O dată cu stabilirea unor mici beneficii, va crește și încrederea în valorile companiei, dar și gândul că sunt apreciați. Toți au nevoie să știe că nu sunt simple resurse ușor de înlocuit, iar micile bucurii zilnice ajută la creșterea încrederii în companie.

Revista Forbes a raportat că beneficiile de a lua pauze regulate includ și:

  • eliberarea stresului,
  • gândire creativă,
  • productivitate sporită.

Înlesnește colaborarea

Cafeaua nu este doar o plăcere zilnică pe care și-o permit companiile, ci mai ales un conector social, care facilitează colaborarea. În mediul de business întâlnirile sunt la fel de importante ca orice altă sarcină pe care trebuie să o ducă la bun sfârșit un angajat. Deseori, prin brainstorming se găsesc soluții viabile pentru problemele existente, dar se și generează idei noi, care pot îmbunătăți mediul de lucru.

Cafeaua este și un stimulent pentru recâștigarea energiei și motivației. Angajații care au la dispoziție un aparat de cafea sunt mult mai productivi, nefiind tentați să părăsească biroul pentru a se relaxa. Fie că este consumată la biroul fiecăruia, fie în sălile comune sau în spațiile special amenajate, cafeaua facilitează colaborarea mai mult ca orice alt stimulent zilnic.

Cafeaua facilitează învățarea rapidă

Cafeaua facilitează învățarea rapidă datorită aportului de substanțe secretate la nivelul creierului. 200 mg de cofeină zilnic nu creează doar un val de energie în organism, ci ameliorează și semnele uitării.

Consumul de cafea de către angajați îi ajută să proceseze mai ușor informațiile și să le utilizeze ca atare în proiectele pe care le au de finalizat. De asemenea, băuturile care conțin cofeină sporesc gradul de alertă al creierului, motiv pentru care te poți concentra mai ușor, perioade de timp mai îndelungate.

Cafeaua contribuie la o cultură organizațională puternică

Am menționat deja că dotarea biroului cu un aparat de cafea și cafea la discreție sporește colaborarea și eficiența. Dar trebuie să știi și că o cultură organizațională puternică are la bază relații colegiale și interdepartamentale bine consolidate. Atunci când oamenii comunică și interacționează în fiecare zi, dincolo de ecranul unul computer, crește și gradul de aderare la cultura și valorile companiei.

Astfel că, data viitoare când iei în considerare să oferi cafea la birou, vei ști că este și o contribuție pentru o cultură organizațională puternică.

Până la urmă, oamenii au nevoie de relaționare nu doar pentru că a munci eficient, ci și pentru a crea legături umane dincolo de birou, iar cafeaua este întotdeauna un resort bun pentru a le realiza.

Cele mai bune branduri de cafea pentru birou

Cafeaua vine în multe arome, cu nivele diferite de cafeină, în funcție de necesitățile tale. De asemenea, pentru cei care nu consumă cofeină, există băuturile decofeinizate, fără a pierde gustul cafelei.

Dacă bugetul îți permite, investește într-o varietate mai mare de cafea, pentru a le oferi tuturor opțiuni. Fie că optezi pentru capsule de diferite arome, fie pentru cafea boabe sau măcinată, calitatea este cea mai importantă.

O cafea bună va arăta că nevoile angajaților tăi contează cu adevărat; de asemenea, să nu uităm că nimic nu se poate compara cu gustul și savoarea unei cafele premium. Cele mai cunoscute și mai accesibile branduri de cafea pentru birou sunt Lavazza, Davidoff, Illy și Movenpick.

Sfaturi utile pentru a furniza cafea la birou

Iată câteva aspecte de care să țin cont atunci când iei în considerare să furnizezi cafea în mediul de lucru:

✅Alege un aparat de cafea mai mare, ținând cont de numărul de angajați pe care îl ai, dar și de frecvența cu care va fi utilizat. Chiar dacă aceasta implică un cost inițial mai ridicat, beneficiile se vor observa încă din prima zi. Dacă ai o echipă mică, și un filtru de cafea este foarte bun pentru început.

✅E preferabil ca tipul de espressor de cafea să dispună de mai multe opțiuni, pentru a asigurare o varietate mai mare pentru consum (există multe feluri de cafea- în funcție de arome, nivel de prăjire, duritate, etc).

✅Asigură-te că ai recipiente pentru băuturile calde (căni, pahare). Poți să protejezi mediul și să investești în seturi de căni care se pot reutiliza. Doar că, trebuie să ții cont de faptul că va trebui să investești și în produse de curățenie, chiar și intr-o mașină de spălat vase și să setezi niște reguli pentru menținerea curățeniei. Cea mai simplă și mai convenabilă metodă este să cumperi pahare de unică folosință.

✅Oferă o varietate pentru băuturile calde, pentru a satisface toate nevoile angajaților tăi.

✅Asigură că angajații tăi au un spațiu destinat unde să-și bea cafeaua departe de birourile lor. Fie că este vorba despre un loc în interiorul biroului, fie o zonă în afara locului de muncă, spațiul separat e esențial pentru a se putea deconecta .

✅Calitate și nu cantitate. O cafea bună nu va putea fi înlocuită vreodată. Gustul și aroma sunt cele mai importante aspecte atunci când alegi băutura pentru birou. Calitatea este întotdeauna principiul pe care vrei să-l urmezi, dacă îți dorești angajați energici și motivați. Chiar și când nu ai un buget mare, există variante economice pentru a oferi o cafea bună.

✅Nu uita de zahăr, lapte condensat și siropuri aromate! Nu toată lumea bea cafeaua neagră. Investește și în zahăr, iar dacă bugetul îți permite, și în lapte condensat și câteva siropuri de cafea, care oferă aromă și extra savoare.

Cafeaua și alte băuturi calde pot fi un beneficiu suplimentar pentru angajații tăi, crescând entuziasmul și energia celor de la birou. Văzută ca un obicei, care a devenit un adevărat ritual pentru mulți, cafeaua consumată în dozele recomandate conține antioxidanți, fiind sporind concentrarea și memoria.

Indiferent de modul în care alegi să fie preparată (capsule, proaspăt măcinată, la filtru), nimic nu poate înlocui valul de energie și motivație dat de cafeaua caldă. Dincolo de toate beneficiile pe care le are cafeaua pentru sănătate, ea este un liant social, adunând echipa la un loc în fiecare zi.

Și cum nu trebuie să ai grija cafelei, intra pe vectordirect.ro! Ai o selecție de cafea de  calitate, prețuri bune și multe alte produse complementare, pe care le poți folosi la birou, de la produse de protocol și curățenie, până la birotică și papetărie. Te bucuri de consultanță gratuită, reduceri progresive în coș și livrare rapidă. Experimentează și tu cât de bine este să ai doar avantaje, de fiecare dată!

Articole recomandate