< Inapoi

Blog > Sisteme de prezentare > De ce sunt tablele magnetice atât de populare în școli?

De ce sunt tablele magnetice atât de populare în școli?

Publicat de: Gabriel Stanescu

24 februarie 2023

Tabla magnetică este utilizată astăzi la scară largă în școli și nu numai. În comparație cu tablele clasice, standard, pe care se scrie cu cretă, este un suport versatil, care poate avea multiple întrebuințări. De la prezentări, la proiecte în echipe și lecții propriu-zise, tabla magnetică este un instrument  din categoria sistemelor de prezentare, mai mult decât util în spațiul școlar și academic.

Tablele sunt fabricate din materiale feromagnetice, pe care se pot lipi orice tip de foi și materiale sensibile la magneți. Întreținerea lor este facilă, ca și depozitarea acestora. Există table magnetice mobile și fixe, în funcție de maniera în care sunt utilizate. Dacă în sala de clasă există deja un suport pentru cursuri, o tabla magnetică poate fi un material adițional studiului, utilizat în prezentări și proiecte specifice. În loc de cretă, pe tablele magnetice se scrie cu markere speciale.

Pentru instituțiile în care sălile de clasă sunt repartizate fiecărui grup de elevi, tabla magnetică poate fi un spațiu în care elevii să-și manifeste creativitatea, să atașeze imagini și poze sau să își noteze citatele preferate ale zilei. Astfel va crește și coeziunea grupului, un aspect important pentru mulți profesori.

Atenție, table interactive inteligente nu sunt table magnetice, ci două lucruri complet diferite! Ecranele interactive se bazează pe tehnologie de ultimă generație și sunt niște sisteme complexe, care înglobează inovațiile digitalizării și ale educației în niște produse care răspund celor mai stringente nevoi actuale.

Mai jos vei regăsi câteva dintre motivele pentru care tabla magnetică este atât de populară în școlile de pretutindeni:

Tablele magnetice sunt ușor de utilizat

În primul rând, aceste table școlare pot fi utilizate cu ușurință. În urma scrierii pe suportul dat, se șterg simplu cu o lavetă. Pentru că se pot folosi și ca spațiu pentru afișarea lucrărilor, acest aspect facilitează proiectele în echipe. Elevii pot constitui grupe și se pot folosi de tablă pentru a scrie, desena și afișa orice suport au nevoie pentru a-și ilustra ideile.

Tabla poate fi utilă și pentru științele exacte, unde este necesară notarea teoremele și a exercițiilor practice, dar și pentru materiile de uman, unde creativitatea sau lucrul în echipă este mai important.

Tabelele magnetice sunt durabile

Pe lângă faptul că instalarea lor este foarte ușoară, iar cele mobile nici nu necesită una, tablele magnetice sunt extrem de rezistente în timp. Pentru cele fixe, acestea pot fi atașate oriunde pe un perete.

În ceea ce privește durata de viață, ele pot fi utilizate câțiva ani de zile, în funcție de calitatea fiecărui produs în parte. Altfel spus, o investiție de acest fel vă va asigura liniștea câțiva ani.

În cazul în care sunt utilizate din greșeală produse care nu sunt potrivite pentru tablă, precum instrumente de scris care zgârie sau soluții degresante, care periclitează stratul tablei, acestea se pot remedia destul de simplu.

Tabla magnetică nu are nevoie de echipamente speciale de montare și nici de folosire, ceea ce o face atât de îndrăgită în mediile de business, unde a început să înlocuiască și să completeze sistemele de prezentare, alături de flipchart și display-urile interactive.

Tablele magnetice sunt ușor de curățat și de întreținut

Dacă se murdăresc, tot ce ai nevoie este o cârpă umedă pentru a le șterge sau de o soluție specială de curățare. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să petreci minute întregi curățând tabla după fiecare oră, inhalând praf de cretă.

Întreținerea este, de asemenea, ușoară.  Tot ce trebuie să faci este să păstrezi tabla magnetică într-un loc uscat și să eviți expunerea sa la lumina directă a soarelui.

Tablele magnetice sunt instrumente interactive de predare

Atunci când sunt utilizate împreună cu un proiector, pot fi folosite pentru a crea prezentări sau diagrame care îi ajută pe elevi să înțeleagă concepte complexe. De asemenea, tablele magnetice permit profesorilor să-i implice pe elevi în procesul de învățare, oferindu-le șansa de a lucra împreună la probleme și soluții.

Mai mult decât atât, o astfel de tablă școlară facilitează munca în echipă. Aceasta oferă un spațiu amplu, pentru ca fiecare elev să se poată implica în procesul învățării. Elevilor le plac sarcinile pe care le pot completa cu ceilalți, pentru că fiecare poate veni cu idei noi și cu intervenții relevante, care pot fi notate ulterior de profesori.

Scrisul pe tablă simplifică teorii și concepte

Tablele magnetice, folosite ca suport de scris sau de afișat proiecte, sunt o modalitate foarte bună de a ajuta la vizualizarea conceptelor abstracte. Atunci când sunt utilizate împreună cu diagrame și ilustrații, tablele școlare pot fi un instrument perfect pentru predare și învățare. Profesorii mizează pe tablă în general pentru a explica și simplifica teorii, care par greu de înțeles în mod individual, de fiecare elev în parte.

Acest aspect se datorează faptului că tablele permit studenților să vadă informațiile în mod direct, nemediat, precum și să interacționeze cu acestea. Notițele și informațiile din manuale pot părea rigide și greu de cuprins. Sintetizarea lor pe tablă aduce un plus de înțelegere și integrare a materiei de studiu.

Tablele pot fi folosite pentru a face predarea mai interesantă

Elevilor le place să scrie pe tablă și mulți își pierd repede concentrarea dacă nu sunt implicați în orele de studiu. Având în vedere că sunt la dispoziția oricui, ei pot utiliza și singuri tabla în pauze sau în sesiunile suplimentare de învățare, pentru o mai bună asimilare a informațiilor.

Dacă până în urmă cu câțiva ani, a ieși la tablă era o activitatea greoaie, astăzi, datorită evoluției educației, sunt instrumente pe care elevii le preferă și le utilizează cu plăcere.

Tablele magnetice sunt un instrument pentru o mai bună organizare

Tablele magnetice pot fi o modalitate excelentă de a-i ajuta pe elevi să se organizeze mai bine. Scriind informațiile importante pe tablă, profesorii se pot asigura că elevii au tot ce le trebuie pentru a-și finaliza munca. În plus, pot fi folosite ca spațiu pentru notele și ideile studenților, încurajându-i să își exprime opiniile și nelămuririle, ca avizier sau ca panou de informații importante, care trebuie reținute.

Acest lucru este perfect pentru sălile de clasă, deoarece înseamnă că elevii pot urmări ceea ce trebuie să facă și să aibă informațiile esențiale în fața ochilor.

Tablele școlare contribuie la asimilarea corectă a informațiilor predate

Tablele magnetice sunt o modalitate foarte bună de a-i ajuta pe elevi să învețe și să-și amintească informații. Pentru că pot să deseneze imagini și să scrie în același timp, îi ajută pe elevi să asimileze corect informațiile pe care le învață. În plus, acest lucru contribuie la o memorare mai ușoară a informațiilor la final de zi, deoarece scrisul este dublat de imagini sugestive.

Acest lucru face ca tablele magnetice să fie perfecte pentru a fi utilizate în  orice sală de clasă, unde elevii trebuie să învețe și să-și amintească o mulțime de informații, deoarece învățarea devine mult mai ușoară.

Contribuie la  urmărirea progresului elevilor

Tablele magnetice pot fi folosite și pentru a ajuta profesorii să urmărească progresul elevilor. Se pot crea planuri de obiective pe care elevii să le urmărească singuri. Monitorizând astfel activitatea, elevii pot fi motivați și ajutați în procesul învățării.

Notând obiectivele pentru fiecare elev și monitorizând activitatea lor pe tablă, profesorii pot vedea rapid care dintre elevi se confruntă cu dificultăți în asimilarea anumitor concepte. Acest lucru facilitează acordarea de asistență direcționată și ajutarea cursanților să învețe mai eficient.

Tablele magnetice sunt  versatile

Așa cum am văzut și până acum, tablele magnetice nu sunt doar pentru scris și rezolvat exerciții. Pot fi utilizate într-o varietate de moduri, cum ar fi desenarea sau crearea de diagrame, chiar de schițe ce dublează povești. De asemenea, în acest mod, elevii își pot organiza informațiile în categorii mentale, care sunt preferabile pentru înțelegerea unor concepte abstracte sau  teoriilor complexe.

Pentru cei mai mici dintre elevi, se pot organiza jocuri interactive folosind tabla magnetică. Ei pot desene și realiza forme inedite, pot interacționa cu ceilalți și învăța prin joc, asimilând ușor informații greu de explicat verbal.

Idei de activități pe care le poți face în clasă cu ajutorul tablei magnetice

Îmbogățirea vocabularului

Învățarea cuvintelor noi poate fi o sarcină dificilă atât pentru lecțiile de limba română, cât și pentru orele de limbi străine. Profesorii pot scrie pe tablă cuvinte noi, iar elevii vor căuta sinonime. De asemenea, se pot crea coloane separate de cuvinte noi pentru ca ulterior, învățăceii să facă asocierile corecte.

Exerciții de ortografie

La fel ca exercițiile de îmbogățire a vocabularului, cele de ortografie sunt la fel de importante. Mai ales pentru elevii din clasele mici, greșelile de ortografie sunt recurente. Prin urmare, orice exersare pentru a le corecta sunt binevenite.

Probleme de matematica, fizică și ale științe exacte

Și tabla clasică a fost utilizată dintotdeauna pentru rezolvarea exercițiilor de matematică. Folosind însă tabla magnetică, activitatea devine mai interactivă, iar profesorii pot interveni cu alte culori pentru a corecta sau revizui exercițiile.

Suport pentru dezbateri și discuții libere

Discuțiile libere sunt un mod de a incorpora în planul lecției opiniile elevilor cu privire la diferite lecturi sau teme. Abordarea clasică a profesorului care predă și a elevilor care notează devine la un moment dat obositoare și plictisitoare. Dar, atunci când îi implici pe elevi în discuții, orele devin mai dinamice și mult mai interesante.

Tabla magnetică poate fi utilizată ca suport pentru a nota ideilor tuturor celor care intervin, pentru ca ulterior să poată fi dezbătute ca atare.

Sesiuni de întrebări și răspunsuri

În general, elevilor nu le place să pună întrebări la final de oră, atunci când deseori profesorii așteaptă să audă problemele sau nelămuririle pe care le-ar putea avea cei din clasă. Tabla magnetică este un suport bun pentru a nota eventualele întrebări pe loc, reducând disconfortul creat vorbitorului.

Beneficiile tablei magnetice

✅Tabla magnetică poate fi utilizată și reutilizată mult timp, având în vedere că necesită doar markere și soluții de curățare potrivite.

✅Nu afectează sănătatea utilizatorilor, așa cum se întâmplă cu tabla clasică. Vaporii de cretă inhalați pot duce la iritații și alergii. Markerele sunt extrem de ușor de folosit și nu emană miros neplăcut sau substanțe iritante.

✅Tablele sunt sisteme de prezentare interactive pentru elevi și pot fi utilizate într-o multitudine de activități școlare.

✅Sunt versatile și pot fi folosite și ca spațiu de scris, și ca suport pentru proiecte și notițe.

Tabla magnetică este atât de populară mai ales în mediile academice și școlare, pentru că permite organizarea orei de curs într-un mod interesant și practic. Pe tablă pot fi atașate cu magneți și fotografii, scurte descrieri sau chiar planuri întregi de acțiune.

Pentru că poate fi amplasată pe orice perete și folosită în fiecare zi, tabla magnetică este un instrument recomandat mai ales celor care nu vor să facă risipă de hârtie.

Cei mici se pot bucura de o tablă magnetică, găsind maniere diferite de a o incorpora orele de învățare sau de joacă. Tabla este un spațiu creativ și versatil, care facilitează învățarea propriu-zisă și exprimarea liberă.

Și profesorii se bucură de tablele magnetice care le sunt utile, indiferent de abordarea pe care o au la clasă. Fie că își proiectează cursul, fie că aleg să facă exerciții sau să le explice elevilor noțiuni abstracte, tabla magnetică este un instrument indispensabil actului învățării.

Indiferent dacă ești în căutarea unei table școlare sau a unei mici table pentru acasă, pe vectordirect.ro ai o gamă variată de table magnetice de calitate, la prețuri excelente! Te bucuri și de consultanță gratuită și de reduceri progresive în coșul de cumpărături.

Articole recomandate