Nu este niciun secret că angajații sunt mai productivi într-un spațiu confortabil și curat, iar acesta este motivul pentru care majoritatea companiilor au o listă de produse de curățenie mereu disponibile, dar și liste de verificare pentru a se asigura că s-au dus la bun sfârșit toate sarcinile care țin de curățenia la birou. Chiar dacă cea mai grea parte din pandemie a trecut, încă mai există angajați care au îngrijorări cu privire la sănătatea și siguranța personală.
Cuprins
Curățenia biroului asigură un loc de muncă mai sănătos
Este un lucru bine cunoscut faptul că dezinfectanții au un efect mai puternic atunci când sunt folosiți pe suprafețele curate. Curățenia trebuie păstrată zilnic în zonele comune de lucru, precum sălile de conferințe și săli de masă, unde se află și diferite articole care sunt frecvent atinse, cum sunt echipamentele de birou, birourile și mobilierul. Orice este atins poate contribui la răspândirea virușilor și bacteriilor.
Sunt diferite modalități de prevenție pe care le poți include în programul de curățenie și prin care să eviți răspândirea microbilor, cum ar fi:
✅Dezinfectarea zonelor frecvent atinse (mânerele ușilor și dulapurilor, întrerupătoarele de lumină, termostate, scaunele și birourile, toate echipamentele de birou, balustradele scărilor).
✅Asigură-te că sistemul de ventilație și aparatele de aer condiționat sunt curățate cel puțin o dată pe lună și că funcționează la parametri optimi.
✅Instalarea unor aparate de purificat aerul, pentru a asigura un aer mai curat în interior, mai ales în birourile aglomerate, cum sunt cele de relații cu publicul.
✅Aerisirea spațiului de lucru prin deschiderea ferestrelor.
✅Dezinfectarea articolelor de birou comune utilizate frecvent, precum aparatul de cafea și dozatorul de apă.
În cazul în care nu știi cum să începi un program de curățenie, echipa vectordirect.ro de specialiști în produse de curățenie a creat câteva liste de curățenie cu sarcini și exemple din care să te inspiri. Sarcinile zilnice trebuie organizate într-o listă de activități pentru fiecare spațiu în parte, precum zona de recepție, spațiul de birouri, toaleta, bucătăria și sălile de așteptare.
Lista de curățenie pentru birouri și recepție
Pentru a te asigura că zonele în care angajații lucrează, cum ar fi recepția și birourile, sunt curate și organizate, iată pașii care trebuie urmați:
- Se curăță monitoarele, calculatoarele, tastaturile și mouse-urile de praf, împreună cu tot ce ține de zona it&c.
- Trebuie aspirată podeaua în jurul și dedesubtul birourilor.
- Gemurile și intrările trebuie să fie șterse și curățate de praf.
- Suprafețele pe care angajații le ating constant trebuie dezinfectate, cum ar fi birourile, scaunele, lămpile, distrugătoarele de documente, copiatoarele, capsatoarele sau calculatoarele de birou.
- Se șterge praful de pe birouri, de pe rafturi și biblioteci.
- Podelele dure se curăță cu dezinfectanț
- Se golește coșul de hârtii și se înlocuiește sacul de gunoi
Lista de curățenie pentru bucătărie, vestiare angajați și pentru camerele de recreere
Camera destinată angajaților și bucătăria sunt cele mai folosite, mai ales când este pauza de prânz. Iată cum să te asiguri că păstrezi încăperile curate și ordonate:
- Ambalajele alimentare, mâncarea nedorită și expirată trebuie aruncată.
- Ustensilele și vasele folosite trebuie spălate. Cele curate se țin la îndemână, dar în spatele ușilor închise, pentru a nu se umple de praf.
- Trebuie înlocuit detergentul de vase imediat ce se termină, ca și bureții de vase, în mod periodic.
- Trebuie golit coșul de gunoi.
- Suprafețele pe care oamenii mănâncă sau își pregătesc alimentele, cum ar fi masa sau blaturile, trebuie curățate și dezinfectate.
- Se dezinfectează mânere ușilor și toate aparatele care sunt folosite frecvent.
- Aparatele casnice, precum prăjitorul de pâine sau cuptorul cu microunde, trebuie șterse și curățate cu produse degresante.
- Dozatorul de apă trebuie să aibă apă și pahare la îndemână pentru ca angajații să se hidrateze.
- Stocurile de consumabile, precum tacâmurile, farfuriile și paharele de unică folosință trebuie refăcute în mod periodic.
Lista de curățenie pentru sălile de așteptare
Dacă biroul tău are o sală de așteptare pentru clienți și parteneri, atunci trebuie să acorzi o mare atenție la curățenie, fiindcă această încăpere contribuie la părerea pe care oaspeții tăi și-o pot face despre tine și serviciile și/ori produsele oferite. Activitățile de curățenie care trebuie respectate sunt:
- Se curăță de praf biroul, suprafețele dure și mesele din sala de așteptare.
- Dozatorul de apă trebuie să aibă apă și pahare pentru oaspeț
- Adaugă câteva separatoare pentru cărțile sau revistele pe care le lași pentru vizitatori să le citească cât timp așteaptă.
- Geamurile, semnele pentru ieșirile de urgență, ceasurile de perete, și tablourile trebuie șterse de praf, deoarece sunt elemente pe care oaspeții le observă încă de la intrarea în încăpere.
- Trebuie dezinfectate toate suprafețele frecvent atinse.
- Se aspiră cât mai des covorul din camera de așteptare.
Lista de curățenie pentru sălile de baie
Toate băile au nevoie de curățare și dezinfectare constantă. Prin respectarea acestor etape, băile din birou vor fi un mediu sigur, sănătos și igienic:
- Se curăță și se dezinfectează cu atenție toaletele, chiuvetele și toate suprafețele din baie, inclusiv mânerele de la uși și uscătorul de mâ
- Trebuie ca podeaua să fie aspirată, după care curățată cu dezinfectant.
- Se aruncă șervețelele folosite și se înlocuiește sacul de gunoi din coș, apoi se dezinfectează toate suprafețele dure.
- Se înlocuiesc rolele de hârtie igienică goale, rolele de șervețele și prosoape din hârtie și se umplu dozatoarele de săpun.
- Oglinda trebuie curățată cu soluție pentru sticlă, iar suprafețele din inox trebuie curățate cu soluție anticalcar.
- Trebuie verificat dacă uscătorul de mâini funcționează în parametri normali, iar în cazul în care ceva este stricat, se repară.
Etape în curățenia de întreținere săptămânală a spațiilor de birouri
- Podele trebuie spălate la cel mult o dată pe săptămână.
- Se spală geamurile și ușile exterioare.
- Se curăță și se dezinfectează frigiderele, cuptoarele și toate aparatele care se folosesc zilnic.
- Se spală toate coșurile de gunoi în interior și în exterior.
Etape în curățenia de întreținere lunară a spațiilor de birouri
- Trebuie aspirate covoarele, draperiile și mobilierul tapițat.
- Se curăță aparatele de aer condiționat.
- Se spală faianța și gresia cu o soluție specială.
- Trebuie spălate covoarele, mai ales în camerele cu trafic intens.
- Trebuie verificate și înlocuite filtrele de aer, dacă este cazul.
- Se șterg jaluzelele și pervazurile ferestrelor.
O curățenie făcută cu simț de răspundere nu doar că te ajută să faci o impresie bună în fața clienților, dar îi încurajează și pe angajați să mențină curățenia. Pe piață există multe produse de curățenie profesionale excelente, care reduc semnificativ efortul și care sunt foarte bune la preț.
Produse de curățenie de bază
✅Mătură și făraș
Mătura și fărașul sunt ideale pentru îndepărtarea rapidă a firmiturilor și a prafului de pe podea, mătura fiind o alternativă excelentă atunci când nu ai acces la un aspirator. Chiar dacă echipele de curățenie nu le vor folosi, angajații le pot întrebuința în caz de nevoie. Alege un făraș fără coadă și o mătură universală pentru interior. Prețul este foarte mic, dar aceste articole sunt foarte urile, mai ales când se varsă alimente sau se sparge un pahar, de exemplu.
✅Prosoape de hârtie și lavete din microfibră
Articolele reutilizabile sunt întotdeauna o alegere grozavă când vine vorba de curățenie și nu există o cârpă mai bună pentru ștergerea prafului de pe birou decât laveta din microfibră. Atât prosoapele de hârtie, cât și lavetele din microfibră sunt moi și absorbante.
După spălare, lavetele pot fi folosite de mai multe ori, în sesiuni diferite de curățenie. Prosoapele de hârtie de pe vectordirect.ro sunt calitative și rezistente și nu zgârie suprafețele.
✅Detergent pentru geamuri, oglinzi și suprafețe din sticlă
Este o idee excelentă să ai mereu la îndemână un astfel de detergent, fiindcă suprafețele de sticlă sunt foarte sensibile la murdărie și praf. Din acest motiv trebuie folosită cu o soluție puternică, care elimină germenii și care curăță eficient suprafețele, fără a lăsa lume.
✅Șervețele dezinfectante
Șervețelele dezinfectate pe care le găsești în secțiunea de articole de curățenie sunt ideale pentru curățarea și dezinfectarea pe loc a diferitelor suprafețe (blaturi, mânere, balustrade, etc.). Mulți angajați le vor folosi pentru a-și șterge birourile sau masa, înainte și după ce iau prânzul. Dacă le lași la îndemână, menținerea curățeniei va fi mult mai ușoară pentru toată lumea.
✅Pămătuf pentru praf
Un pămătuf pentru praf este exact ce ai nevoie pentru a șterge zonele greu accesibile din spațiul tău de lucru. În plus, pămătufurile nu trebuie schimbate atât de des. În funcție de necesitățile tale, pe vectordirect.ro găsești și pămătuf pentru praf ieftin, clasic și pămătuf pentru praf Pronto, ca set cu mâner și 2 rezerve. Ambele produse au un raport calitate-preț excelent.
✅Detergenți pentru vasul de toaletă
Detergenții pentru vasele de toaletă sunt folosiți pentru a menține toaletele curate, igienizate și frumos mirositoare. Pe vectordirect.ro găsești atât detergenți de baie de uz casnic, detrartranți și clor, cât și produse profesionale, economice din punct de vedere preț.
✅Dezinfectanți pentru diferite suprafețe
Pentru o curățare mai puternică a suprafețelor, alege să scapi de microbi cu soluții profesionale dezinfectante. Gama dezinfectanților este una variată, așa că poți alege fie dezinfectantul Mr. Proper 3 în 1 fie unul dintre dezinfectanții concentrați profesionali Clinex.
✅Mănuși de menaj
Mănușile de protecție și menaj sunt o necesitate pentru că, atunci când te ocupi de curățenie, lucrezi cu o multitudine de substanțe chimice, iar mănușile au rolul de a-ți proteja pielea. Poți folosi mănuși din cauciuc, mănuși cu rubber grip sau mănuși de unică folosință.
✅Saci de gunoi
Sacii de gunoi ajută la gestionarea gunoiului într-un mod convenabil și igienic. De obicei, sunt disponibili în diferite dimensiuni și densități. Îți recomandăm să alegi niște produse rezistente, la un raport calitate-preț bun. Dacă sunt prea subțiri sau de calitate îndoielnică, sacii se vor rupe foarte ușor.
Folosește spray-uri odorizante în spațiile de birou pentru a elimina mirosurile neplăcute, alergenii și agenții patogeni din aer, dar mai ales, odorizanți de baie.
Când biroul tău are nevoie de o curățenie impecabilă, produsele de curățenie de pe Vectordirect.ro sunt soluția! Comandă articolele noastre profesionale de curățenie, ca să te bucuri de un mediu de lucru mai curat și mai sănătos.
Nu uita! Echipa noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru a te consilia GRATUIT în ceea ce privește produsele de curățenie potrivite pentru necesitățile și bugetul tău. În plus, te bucuri de reduceri progresive în coșul de cumpărături și doar de avantaje, de fiecare dată.