< Inapoi

Blog > Instrumente de scris > Tipuri de instrumente de scris

Tipuri de instrumente de scris

Publicat de: Gabriel Stanescu

8 decembrie 2022

Internetul și digitalizarea au transformat complet activitățile de bază. Dacă în urmă cu 50 de ani scrisul de mână era regula, documentele digitale sunt acum la putere, iar cele scrise de mână au o pondere din ce în ce mai mică. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că scrisul de mână va muri și nici nu trebuie să se întâmple acest lucru, deoarece această activitate are efecte benefice dovedite asupra stimulării și dezvoltării creierului. Studiile au arătat că scrisul are o mulțime de avantaje pentru orice persoană, indiferent de sex, vârstă sau etnie, iar printre acestea se pot menționa:

✅Scrisul de mână este capabil să prevină sau chiar să lupte cu îmbătrânirea creierului, iar acest lucru se întâmplă pentru că această activitate stimulează simultan mai multe arii cerebrale.

✅în urma unor studii s-a ajuns la concluzia că cei care învață mai repede să țină pixul sau creionul în mână și să scrie, tot aceia sunt și cei care vor putea învăța mult mai rapid să citească sau vor avea rezultate mai bune la școală, pentru că această îndeletnicire implică mai multe părți ale creierului. De asemenea, cercetătorii au mai observat și faptul că partea creierului responsabilă cu creația este mult mai stimulată atunci când alegi să scrii de mână.

✅Cei care-și scriu ideile pe o foaie de hârtie tind să fie mult mai echilibrați din punct de vedere emoțional. S-a dovedit faptul că cei care aștern pe hârtie experiențele lor de viață sau pe ale altora, pot ajunge să le înțeleagă mult mai bine și să ajungă la un echilibru din punct de vedere al gestionării emoțiilor pe care le trăiesc.

✅De asemenea, cei care obișnuiesc să scrie tind să fie și mai organizați din punct de vedere mental, dar și mai încrezători în sine.

Așadar stiloul, pixul sau creionul se vor folosi în continuare în viața cotidiană, dar mai ales, la școală și la locul de muncă. Mai mult decât atât, pasionații de caligrafie, de scris în general sau chiar de desenat, sunt cei care iubesc instrumentele de scris și care vor menține în viață arta scrisului de mână, indiferent de modul în care vom alege să lucrăm de acum înainte.

Instrumentele de scris actuale au evoluat semnificativ, chiar dacă se bazează în continuare pe invențiile originale. De exemplu, primul stilou din lume a fost inventat de românul Petrache Poenaru, care a reușit un lucru extraordinar în 1827, prin atașarea unui rezervor cu cerneală unei penițe. A realizat astfel un instrument de scris foarte ușor de folosit și extrem de practic, iar invenția sa a contribuit semnificativ la dezvoltarea societății așa cum o știm noi în prezent. În prezent, încă o găsești în toate magazinele de rechizite, adaptată pentru nevoi diverse și cu diferite personalizări interesante.

Când intri într-un magazin specializat în instrumente de scris, este ușor să te simți copleșit, din cauza multitudini de modele de pixuri și stilouri, care par la fel și pentru care singurele diferențe vizibile sunt cele de preț. Există însă mai multe tipuri și fiecare are rolul său. Specialiștii vectordirect.ro au creat pentru tine un mic ghid, astfel încât data viitoare când pășești într-o papetărie sau când vizitezi un magazin online pentru a cumpăra un creion, un stilou sau pix, să știi ce trebuie să cumperi, în funcție de nevoia pe care o ai.

Care sunt cele mai folosite instrumente de scris?

Stilou

Alimentat cu cerneală pe bază de apa, ținută adesea într-un rezervor care se poate reumple sau în mici rezerve de unică folosință, denumite patroane, acest tip de instrument este unul clasic și te poate ajuta să-ți îmbunătățești scrisul de mână și caligrafia. Când folosești un stilou de calitate, care ți se potrivește, ajungi să te îndrăgostești de modul său de funcționare, dar mai ales de senzația pe care penița o oferă mâinii atunci când aceasta atinge foaia de hârtie. În prezent, există stilouri de lux, pe care le poți face cadou, stilouri școlare pentru începători și avansați, stilouri pentru stângaci, stilouri de caligrafie, etc.

Încă persistă o mare prejudecată, valabilă doar în trecut, și anume că stilourile au scurgeri de cerneală. În momentul de față, numai stilourile nepotrivite sau de proastă calitate produc cu ușurință pete de cerneală. De aceea, în cazul micilor învățăcei, este important să aibă un stilou care să-i ajute, fără să aibă un debit prea mare de cerneală, dar cu care să aibă o experiență de scris pozitivă.

Pix

Pixul a revoluționat industria instrumentelor de scris, fiind creat pentru a scăpa de scurgerile de cerneală, precum și de petele pe care unele stilouri le provocau înainte. Conține cerneală pe bază de ulei, iar bila mică din oțel inoxidabil sau alamă ajută la o distribuire uniformă a cernelii și la o alunecare lină pe coala de hârtie. Acest lucru este important dacă scrii rapid, mai ales când trebuie să iei notițe. Pixurile sunt cele mai ieftine instrumente de scris. Pe vectordirect.ro găsești pixuri de la 0,86 lei!

Roller

Rollerele folosesc aceeași formulă precum un pix normal, cu bilă. Singura diferență este reprezentată de faptul că au cerneală lichidă, pe bază de apă. Și cu acest tip de pix cuvintele tale vor curge lin pe foaia de hârtie, iar culoarea intensă te va face să te îndrăgostești imediat de acest instrument, care este combinația ideală dintre un stilou și un pix, fără pete de cerneală. De asemenea, rollere au diferite mecanisme de deschidere: există variante clasice, cu capac sau cu deschidere prin răsucire sau apăsare.

Marker

Pixul cu pâslă este mai cunoscut după numele de marker, iar acesta are vârful din fibre de pâslă, presate și înmuiate într-o cerneală pe bază de alcool. Sunt cea mai bună soluție atunci când vrei să evidențiezi un text de pe o foaie de hârtie, pentru  subliniere sau să creezi linii atractive și precise. Nu uita să-i pui capacul înapoi după fiecare utilizare, pentru că riști ca cerneala să se usuce și să nu mai poți folosi instrumentul.

Folosirea markerelor nu se mai reduce la sălile de clasă. Există markere permanente și nepermanente, cu vopsea,  cu cretă, pentru table magnetice, textile, folosite în construcții, pentru beton, rosturi, grădină, mobilier, pentru decorare, pentru exterior, pentru instalatori, pentru flipchart și chiar și pentru pachetele congelate.

Pix cu gel

Acest tip de pix folosește o cerneală pe bază de gel, iar scrierea se face foarte ușor, fiind similară cu utilizarea unui stilou. Cerneala pixurilor cu gel are o culoare bogată și e disponibilă într-o varietate mare de nuanțe, iar natura sa vâscoasă face ca scrierea să fie o plăcere. Nici în cazul pixului cu gel nu trebuie să uiți de capac, deoarece se poate usca destul de rapid.

Liner

Liner-ul este un pix cu vârf foarte subțire, din plastic sau din fibre fine care folosește cerneală pe bază de apă, uneori și pe bază de ulei. Liner-ele au diferite grosimi, dar sunt toate relativ subțiri – de unde și numele original de „fineliner”. Dimensiunea vârfurilor variază de la 0,03 mm la 1 mm, fapt ce contribuie la o scriere coerentă și ușoară.

În general, liner-ul este foarte popular printre artiști și caligrafi. Designerii grafici sau cei care creează benzi desenate folosesc, de asemenea, acest tip de pixuri în munca lor. Peste 95% din linere nu se pot reîncărca și reutiliza.

Care sunt cele mai bune markere pentru hârtie?

Cele mai bune markere pentru scris sunt cele care nu se impregnează prin hârtie. De obicei, este cazul celor create din pigmenți sau din cerneală pe bază de apă. Cu toate acestea, dacă ai nevoie de un marker care funcționează  atât pe hârtie lucioasă, sticlă sau plastic, va trebui să achiziționezi unul cu cerneală pe bază de ulei sau alcool.

Care este cel mai bun stilou?

Vei descoperi că există o multitudine de stilouri disponibile, fiecare cu propriile beneficii și caracteristici. Unele au o adresabilitate foarte largă, altele sunt potrivite pentru o mână de artist. De fiecare dată când faci o alegere, totul depinde de scopul utilizării stiloului și al cernelii sale.

Pentru scrisul de zi cu zi, stilourile clasice cu cerneală, care se usucă rapid, sunt cele mai indicate. În cazul în care ești pasionat de caligrafie, ai nevoie de un stilou special și o cerneală rezistentă la apă, astfel încât să poți stratifica alte culori pe deasupra, fără pete. Artiștii, de exemplu, nu sunt fanii cernelii pe bază de apă, deoarece aceasta se poate estompa atunci când este expusă la lumina soarelui.

Cel mai bun stilou este cel care se potrivește cu modul în care scrii, cu presiunea pe care o exerciți în mod natural asupra instrumentului de scris și nu în ultimul rând, un stilou de calitate. De exemplu, brandul Diplomat produce din 1922 printre cele mai bune stilouri din lume, fapt recunoscut atât de specialiști, cât și de miile de clienți mulțumiți.

Standardele de înaltă calitate ale mărcii, utilizarea unor metale rare în compoziția instrumentelor de scris oferă o durabilitate remarcabilă și o experiență de scris impecabilă. Toate produsele Diplomat au un design atent și sunt ideale și pentru a fi dăruite cadou. Diplomat are și o gamă de stilouri de lux, dar și una accesibilă oricui. De exemplu, stilourile școlare Diplomat de pe vectordirect.ro au prețuri care pornesc de la 71,4 lei.

Indiferent de brand, este bine să respecți următoarele recomandări când vrei să alegi stiloul potrivit:

✅alege un stilou care stă confortabil în mâna ta;

✅nu ține stiloul stilou prea ferm, deoarece dacă faci acest lucru, mâna ta va obosi și chiar te va durea destul de repede;

✅nu apăsa prea tare pe hârtie, deoarece acest lucru încurajează apariția petelor  de cerneală;

✅folosește-ți brațul pentru a scrie, mai degrabă decât degetele;

✅menține întotdeauna o postură bună în timp ce scrii.

În principiu, dacă locul tău de muncă implică destul de mult și scrisul de mână, tot ce trebuie să faci este să identifici instrumentul de scris care ți se potrivește și nu ai cum să faci asta altfel decât prin testare, ori prin recomandare. Specialiștii vectordirect.ro îți pot oferi consiliere gratuită în acest sens!

Dacă locul tău de muncă presupune multe ore petrecute în fața calculatorului, atunci, mai mult ca sigur un stilou clasic este alegerea potrivită. Același instrument de scris este foarte util si pentru contabili, medici, jurnaliști, învățători sau chiar pentru arhitecți. Aceștia din urmă folosesc un adevărat arsenal compus din stilouri, linere, creioane mecanice și instrumente proiectare.

Dacă în cea mai mare parte din timp te afli pe drum, iar munca ta implică multe deplasări, atunci stiloul nu mai este o alegere potrivită, ci ar trebui mai bine să te uiți după un pix simplu, cu gel, un roller sau un liner, cu care poți fi rapid și eficient.

Mai mult decât atât, creionul mecanic nu este o alegere bună pentru cei care trebuie să completeze foarte multe documente oficiale. În acest caz, este indicat  să se îndrepte către un pix cu gel sau un pix cu rolă, cu cerneală.

Fie că vrei să completezi lista de rechizite școlare, fie că vrei să faci o achiziție pentru tine sau pentru cineva drag, pe vectordirect.ro găsești tot ce ai nevoie. Ai doar produse de calitate la preț competitiv, reduceri progresive în coșul de cumpărături și o echipă mereu la dispoziția ta!

Articole recomandate