< Inapoi

Blog > Organizare si arhivare > Cum să-ți organizezi biroul de acasă.

Cum să-ți organizezi biroul de acasă.

Publicat de: Gabriel Stanescu

8 decembrie 2022

În ultimii ani, lucrul de acasă a devenit normalitate și din ce în ce mai multe persoane, angajați și antreprenori, și-au amenajat propriul birou de acasă. Cum ne petrecem majoritatea timpului dintr-o zi la locul de muncă, fie acasă, fie într-un spațiu de birouri clasic, este de înțeles să începi să-i acorzi atenție și acestui spațiu.

Despre birou organizat sunt multe lucruri de spus, dar mereu este valabil faptul că modul în care acesta arată vorbește despre tine, cât și despre profesionalismul tău. Un birou organizat poate afecta productivitatea și eficiența oricui, în mod pozitiv, bineînțeles! Ba chiar poate să îmbunătățească și starea de spirit sau dispoziția. În schimb, un spațiu de lucru dezordonat nu face altceva decât să te încurce, să te țină din treabă sau să te facă să pierzi timp căutând lucrurile de care ai nevoie și pe care nu mai ții minte unde le-ai pus. La fel de importantă este și organizarea digitală, deoarece păstrarea tuturor dosarelor și a documentelor digitale în ordine te poate scăpa de foarte mult timp pierdut și îți mărește productivitatea.

Până la urmă, a fi organizat nu înseamnă altceva decât să găsești imediat tot ceea ce ai nevoie atunci când ai nevoie, fără a pierde timp prețios căutându-l. De asemenea, mai înseamnă și faptul că ai dezvoltat un sistem personal care funcționează foarte bine pentru tine și care se adaptează perfect stilului tău de viață. De cele mai multe ori, organizarea reprezintă echivalentul maturității și un atu profesional foarte apreciat.

Nu există idei universal valabile atunci când este vorba despre organizarea unui birou sau a unui spațiu personal de lucru. Fiecare are propriile nevoi, în funcție de afacere, de spațiu sau de preferințele personale. Unii sunt fanii organizării pe rafturi, alții în biblioteci sau dulapuri, iar alții investesc în instrumente și accesorii de organizare, birotică, papetărie și echipamente pentru birou.

Idei de organizare pentru biroul tău

Există multiple modalități prin care-ți poți organiza biroul, indiferent de mărimea acestuia. Astfel, menținerea unui mediu de lucru ordonat se bazează în general pe spațiul de depozitare disponibil atât în birou, cât și în jurul acestuia.

Unele birouri au sertare încorporate foarte bine plasate, cu separatoare speciale și multe alte spații care pot fi utilizate la maximum pentru organizare, în timp ce altele sunt destul de simple și este nevoie de achiziționarea unor articole suplimentare pentru a putea aranja și ordona necesarul de rechizite, documente, acte, dosare etc.

Nu există niciodată prea mult spațiu pentru depozitare, iar suporturile de birou, bibliorafturile și tăvițele pentru documente pot fi soluția perfectă pentru a-ți păstra articolele de birou organizate. Suporturile pentru documente sau cele pentru instrumentele de scris pot fi plasate direct pe birou, ca să ai ușor acces la ele. Bibliorafturile pot fi plasate direct în dulap sau pe rafturi.

Printre preferatele tuturor se numără și suporturile din carton solid laminat cu sertare, care se utilizează facil și se montează și demontează ușor, datorită capselor din dotare. Merg așezate direct pe raft, în dulap, pe birou sau chiar sub acesta.

La fel de utile sunt și organizatoarele pe care le poți plasa pe birou, în sertare sau în dulap. Acestea vin în multiple forme și dimensiuni, ceea ce înseamnă că se pot potrivi în foarte multe situații și se pot aranja cu ușurință. Organizatoarele sunt gândite astfel încât să poți împărți instrumentele de birou în fiecare compartiment al acestora. Astfel, nu mai pierzi timpul căutând o agrafă de hârtie printre o sumedenie de ace cu gămălie.

O altă idee bună pentru o organizare eficientă este să etichetezi absolut orice există în biroul tău. Etichetarea s-a dovedit o metodă foarte eficientă de a-ți organiza spațiul de lucru, mai ales dacă folosești cutii pentru depozitare. Poți să completezi etichete pentru sertare, dulapuri și pentru coșuri. Poți pune inclusiv nume hilare, nume de cod, ba chiar poți scrie și citate motivaționale sau inspiraționale.  Ideea e să știi ce se află în fiecare dintre ele și să găsești ceea ce ai nevoie rapid.

Pasionații de lumini și culori pot folosi markerele colorate pentru a crea diverse semne, semnale și etichete în birou. Poți crea calendare care strălucesc în lumina UV, foi de calcul cu diferite coduri de culori și poți avea chiar și liste cu lucruri de făcut scrise într-un mod inedit.

Idei de organizare digitală

La fel ca și organizarea biroului tău, organizarea digitală este la fel de importantă. Așa cum ți-ai aranjat lucrurile în diferite sertare, în organizatoare și pe rafturi, trebuie să ții cont de faptul că documentele și instrumentele digitale trebuie și ele aranjate la fel de eficient.

Din fericire, există o mulțime de aplicații și programe care îți pot face viața mai ușoară în acest sens, care pot să te ajute cu mesajele de gen spam sau pe care nu mai dorești să le primești. Mai mult decât atât, adresa de email trebui să fie și ea, la rândul ei, pusă la punct. Pentru acest lucru, poți utiliza foldere pentru a reduce numărul de mailuri, fără a le șterge automat sau poți crea un folder cu mesajele deja citite. Astfel, vei vedea că vei reduce foarte mult din timpul pe care l-ai fi petrecut pentru a selecționa mesajele.

De ce ai nevoie pentru a-ți organiza biroul?

Specialiștii în organizare vectordirect.ro au creat o listă de produse recomandate, selecționate pe baza preferințelor clienților magazinului nostru online:

  • Lucrezi cu multe acte? Câteva tăvițe și suporturi pentru documente îți vor transforma spațiul de lucru într-un loc ordonat, iar tu vei putea să-ți ții aproape tot ce ai nevoie.
  • Cutiile te vor ajuta să-ți organizezi și să-ți colorezi numaidecât spațiul de lucru. De exemplu, o cutie specială unde îți ții încărcătoarele și cablurile neesențiale poate să-ți transforme biroul într-o zona ordonată, fără niciun fel de stres. Aceasta va ține ascunse cablurile de alimentare, un aspect important dacă ai copii sau animale de companie în jurul tău.
  • Coperțile din plastic îți păstrează documentele protejate și intacte. Se merită pe deplin investiția într-un aparat de îndosariat și consumabile, sub forma coperților de plastic, spire metalice sau de plastic, carton, etc.
  • O tablă magnetică este ideală atunci când ai de urmărit obiective, o listă de sarcini pentru luna în curs, numere de telefon sau pur și simplu, când vrei să-ți stimulezi creativitatea ta și a colegilor tăi. Dacă preferi flipchart-ul, pentru că nu vrei ca ideile tale să se șteargă și vrei să le poți lua cu tine oriunde, poți oricând să optezi pentru această variantă.
  • Pentru că monitorul de laptop nu are funcție de ajustare a înălțimii, un suport ergonomic este mai mult decât indicat în acest caz și vei renunța la poziția incomodă sau la teancul de cărți folosit pe post de suport. Încearcă și unul dintre mouse-urile cu conexiune wireless, în cazul în care ești de modă veche și folosești un mouse cu fir.
  • În loc să te chinui să elimini din documentele care nu-ți mai trebuie informațiile confidențiale și să ai veșnic o grămadă de hârtii aproape gata de aruncat, dar de care trebuie să te ocupi, investește într-un distrugător de hârtie. Există variante prietenoase cu orice buget și este de real ajutor pe termen lung.
  • Indecșii și separatoarele din hârtie îți pot schimba complet modul de lucru cu documentele. De asemenea, te determină să-ți organizezi documentele mai bine și să accesezi imediat, orice secțiune.
  • Micile organizatoare de birou sunt din ce în ce mai atrăgătoare din punct de vedere design. În ele poți păstra toate rechizitele tale mici de birou, precum pixuri, creioane, agrafe sau capse într-un singur loc. Vin în tot felul de forme sau culori, deci nu vei avea nicio problemă în a găsi una potrivită biroului tău.
  • În partea inferioară a biroului mai poți adăuga și o tavă glisantă pentru tastatura wireless, care îți va oferi mult mai mult spațiu de lucru pe birou. Are cleme reglabile și o poți repoziționa oricând sau îndepărta cu ușurință în caz de nevoie.
  • Și organizatoarele verticale pentru dosare sunt de luat în calcul. Sunt excelente datorită faptului că folosesc spațiul pe verticală și că se pot integra cu ușurință pe orice raft sau în dulap.
  • Nu în ultimul rând, nu uita de produsele de curățat echipamentele IT, precum monitorul, tastatura, mouse-ul, dar și cele pentru suprafețele din biroul tău. Un birou curat și organizat creează o stare de bine, de liniște și confort.

Ai nevoie de mai multe informații? Nu știi ce să alegi? Echipa noastră îți stă la dispoziție. Beneficiezi de consiliere gratuită, de prețuri competitive și de reduceri progresive în coșul de cumpărături. Experimentează și tu cât de bine este să ai doar avantaje, de fiecare dată!

Articole recomandate