< Inapoi

Blog > Organizare si arhivare > Sustenabilitatea afacerii – ce beneficii îți aduce o astfel de abordare și ce demersuri trebuie să faci pentru o dezvoltare durabilă

Sustenabilitatea afacerii – ce beneficii îți aduce o astfel de abordare și ce demersuri trebuie să faci pentru o dezvoltare durabilă

Publicat de: Adamita Florentina

18 martie 2024

Consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au produsele și serviciile pe care le folosesc asupra mediului, dar și asupra societății. Acest lucru a dus la o creștere a companiilor orientate către practici responsabile și dezvoltare durabilă. Mai mult decât atât, organizațiile internaționale impun tot mai multe reglementări și cerințe cu privire la sustenabilitatea afacerilor, iar acest lucru le încurajează să integreze responsabilitatea socială și protecția mediului în strategiile de dezvoltare. Să nu mai vorbim de investitorii care își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către companiile care adoptă practici sustenabile. Toate acestea sunt doar câteva motive care au determinat multe afaceri să reducă impactul activității pe care o desfășoară asupra mediului. 

Fotografie de Tirachard Kumtanom pe Pexels.com

Indiferent de factorii care te-au determinat pe tine să începi să îți concentrezi eforturile în direcția sustenabilității, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor și te vor inspira în luarea celor mai bune decizii.

Sustenabilitatea afacerii – cum este definit acest concept?

Copaci in miniatura

Fotografie de RoadLight pe Pixabay.com

Sustenabilitatea afacerii este definită ca abilitatea unei companii de a-și desfășura activitățile într-un mod eficient, dar și cu o atenție deosebită la protejarea mediului înconjurător și utilizarea responsabilă a resurselor naturale. O afacere sustenabilă este cea care poate găsi echilibrul între eficiența economică, responsabilitatea socială și protecția mediului. 

Din punct de vedere economic, o afacere trebuie să fie profitabilă și să genereze valoare pentru toate părțile implicate – acest lucru înseamnă de cele mai multe ori o gestionare eficientă a resurselor financiare și o optimizare a costurilor. În același timp, companiile sustenabile își asumă responsabilitatea pentru impactul pe care îl au nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra angajaților, clienților și comunităților locale. Nu în ultimul rând, afacerile care se concentrează pe sustenabilitate adoptă practici de eficiență energetică, reduc emisiile de gaze cu efect de seră, utilizează energia regenerabilă și minimizează cantitatea de deșeuri și, implicit, poluarea. 

Așa că, data viitoare când te vei mai gândi la ce este sustenabilitatea în afaceri și ce demersuri poți face pentru a ajunge o firmă sustenabilă, amintește-ți cele trei concepte cheie: eficiență economică, responsabilitate socială și protecția mediului.

Sustenabilitatea în afaceri – ce beneficii îți poate aduce o astfel de abordare?

Demersurile pe care o afacere trebuie să le facă pentru a deveni sustenabilă necesită de multe ori cheltuieli mari. Dar, dacă iei deciziile corecte, sustenabilitatea îți poate aduce și beneficii semnificative. Iată câteva dintre ele:

  • Reducerea costurilor operaționale – integrarea unor practici sustenabile la nivelul companiei duce, de cele mai multe ori, la reducerea consumului de resurse și materii prime, iar acest lucru atrage după sine și o scădere a costurilor operaționale (spre exemplu, multe companii aleg să investească în eficiența energetică și își diminuează considerabil în acest mod factura la utilități).
  • Creșterea productivității – inovația și tehnologia joacă un rol important în facilitarea demersurilor sustenabile în afaceri, iar dacă este integrată în activitatea companiei, poate fi observată o creștere a productivității și a eficienței.
  • Formarea sau îmbunătățirea reputației – companiile sustenabile sunt adesea percepute ca fiind responsabile față de mediu și societate, iar acest lucru ajută nu doar la conturarea unei imagini pozitive, ci și la consolidarea relațiilor cu clienții, angajații și partenerii de afaceri (privind lucrurile dintr-o perspectivă economică, sustenabilitatea contribuie și la creșterea loialității și a cotei de piață).
  • Atragerea investitorilor – în ultimii ani, tot mai mulți investitori se orientează către companiile care demonstrează performanță în domeniul sustenabilității. Așadar, dacă vrei să găsești parteneri de încredere, poți începe prin a adopta practici sustenabile.
  • Creșterea rezilienței – companiile care sunt atente la provocările sociale și la mediu sunt, de cele mai multe ori, pregătite să facă față riscurilor și schimbărilor care pot apărea în mediul de afaceri, reziliența fiind crescută considerabil.
  • Atragerea unor angajați valoroși – adoptarea unor practici sustenabile poate contribui la atragerea unor angajați cu aceleași valori, viziune și aceeași preocupare pentru mediu și societate și, implicit, la o creștere a productivității (când angajații se identifică cu valorile companiei, ei vor fi mult mai motivați să lucreze).
  • Atragerea unei noi categorii de clienți – companiile care își iau acest angajament de a respecta natura și societatea au mari șanse să atragă clienți sau consumatori care caută astfel de produse și servicii sustenabile.

Pentru unele companii, motivația supremă de a migra către sustenabilitate este reducerea costurilor operaționale, în timp ce pentru altele contează mai mult protecția mediului înconjurător și iau toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul negativ pe care acțiunile companiei le are asupra mediului. Indiferent de motivul care a stat la baza deciziei tale de a-ți transforma afacerea într-una sustenabilă, poți fi sigur că toate eforturile vor merita și că acest demers îți va aduce și beneficii.

Sustenabilitatea unei firme – demersuri pe care trebuie să le faci pentru o dezvoltare durabilă

Sustenabilitatea unei afaceri este mult mai mult decât renunțarea la hârtie și folosirea smartphone-urilor sau a unor ecrane interactive pentru a lua notițe în cadrul unei ședințe. Însă, și acesta este un pas mic pentru minimizarea impactului asupra mediului. De altfel, primul pas pe care trebuie să îl faci este să evaluezi impactul pe care compania ta îl are asupra mediului și societății. În această etapă este nevoie de multă obiectivitate, iar dacă știi că nu poți analiza corect consumul de resurse, cantitatea de deșeuri generate sau nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, ar fi bine să apelezi la ajutor extern pentru un raport cât mai precis și obiectiv. 

După ce ai imaginea completă și știi exact care sunt activitățile care necesită modificări din punct de vedere al sustenabilității, poți stabili obiective clare și măsurabile, aliniate cu strategiile generale ale companiei. Iată câteva demersuri pe care majoritatea companiilor le fac pentru a deveni afaceri sustenabile, cu o dezvoltare durabilă:

Îmbunătățirea eficienței energetice

Companiile își pot crește eficiența energetică prin înlocuirea echipamentelor sau a instalațiilor vechi cu unele moderne, care ajută la reducerea semnificativă a consumului de energie (un exemplu bun în acest sens este înlocuirea iluminatului tradițional cu sistemele LED). Optimizarea proceselor de lucru și a rutinelor operaționale pot contribui și ele la reducerea consumului de energie – te-ai gândi să înlocuiești prezentările clasice, pe suport digital, cu o schemă făcută cu markere pe un flipchart sau pe o tablă magnetică? Atâta timp cât informațiile sunt transmise într-un mod corect, metoda de prezentare contează mai puțin, iar la final îți vei da seama că ai economisit energie cu o astfel de schimbare în obiceiuri. Bineînțeles, investițiile în energia regenerabilă, cum ar fi panourile solare  sau fotovoltaice, pot reduce emisiile de carbon și dependența de energia electrică clasică.

Reducerea deșeurilor și promovarea reciclării

Diminuarea cantității de deșeuri și încurajarea reciclării reprezintă o modalitate eficientă de a contribui la protejarea mediului înconjurător și de a sprijini astfel dezvoltarea durabilă. Poți începe prin instituirea unui program de reciclare în cadrul companiei și educarea angajaților cu privire la modalitatea corectă de sortare a deșeurilor. Un alt lucru pe care îl poți face este să închei parteneriate cu diverse centre de reciclare pentru a te asigura că toate deșeurile colectate sunt reciclate în mod corespunzător, de la scaune de birou la obiecte de papetărie care au fost folosite de către angajați (hârtie de copiator, blocnotes, caiete de birou, agende etc.).

Hartie reciclare

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Promovarea măsurilor de sustenabilitate printre angajați 

Unele companii încurajează anumite măsuri de dezvoltare durabilă și printre angajați. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Angajații pot fi încurajați să folosească modalități de transport sustenabile (mersul pe jos, bicicleta, transportul în comun etc.), iar compania poate implementa diverse politici sau infrastructuri care să faciliteze această măsură.
  • Angajații pot fi încurajați să se înscrie în diverse programe de voluntariat (spre exemplu, programe de plantare a arborilor).
  • Crearea unor spații de lucru durabile (sisteme de iluminare eficiente energetic, utilizarea materialelor reciclabile etc.).
  • Digitalizarea proceselor de lucru și reducerea consumului de hârtie.

Desfășurarea unor programe de responsabilitate socială

Programele de responsabilitate socială sunt inițiative la care companiile participă cu scopul de a contribui într-un mod pozitiv la societate și la protejarea mediului înconjurător. În ziua de astăzi există multe tipuri de astfel de inițiative, iar companiile le aleg pe cele cu care se identifică cel mai bune. Pot fi programe de mentorat pentru tineri, renovarea școlilor sau a parcurilor, donații și sponsorizări către diverse organizații non-profit, programe de caritate etc.  

Implicarea companiei în viața comunității (promovarea diversității și a incluziunii)

Companiile se pot implica activ și în viața comunității prin derularea unor politici și programe pentru promovarea diversității și incluziunii în cadrul organizației. În această situație, managerii se asigură că angajații au acces la oportunități egale de avansare profesională și de dezvoltare a carierei prin implementarea unor programe de mentorat și coaching. Alți angajatori sprijină comunitățile marginalizate și angajează persoane care fac parte din ele.

Fiecare companie își poate alege modul de abordare pentru sustenabilitate și dezvoltare durabilă. Ce trebuie să reții este faptul că fiecare pas mic în această direcție contează, chiar și simpla înlocuire a creioanelor clasice cu creioane mecanice sau folosirea unor pixuri cu gel ce pot fi refolosite (și prin mișcări de acest tip poate fi redusă cantitatea de deșeuri generate).

Idei de afaceri sustenabile pe care le poți pune în practică

Sacosa reciclare

Fotografie de ready made pe Pexels.com

Există companii care își schimbă modul de abordare pentru a deveni sustenabile și companii care pleacă încă de la bun început pe acest drum. Dacă te gândești să înființezi o afacere care să se bazeze pe o dezvoltare durabilă, ar trebui să știi că, în această situație, cheia succesului este sustenabilitatea planului de afaceri. Iată câteva idei de afaceri sustenabile pe care le poți pune în practică:

  • Comerțul cu produse organice – produsele organice sunt cele obținute în urma unui proces de producție care utilizează resursele naturale într-un mod responsabil și care minimizează (sau chiar elimină) utilizarea substanțelor chimice și a pesticidelor (poți comercializa produse cosmetice organice, produse de curățenie sau chiar alimente organice, în special fructe și legume).
  • Servicii de curățenie eco-friendly – multe persoane sunt alergice la produsele de curățenie din comerț, cu tot felul de substanțe chimice toxice, așa că, o afacere care oferă servicii de curățenie la domiciliu cu produse de curățenie organice poate avea succes.
  • Recondiționarea mobilei – recondiționarea mobilei uzate reprezintă o activitate durabilă, care reduce cantitatea de deșeuri și oferă valoare unor piese vechi, care au nevoie de o structură mai stabilă sau de o nouă înfățișare.
  • Servicii de reciclare – o afacere care se ocupă cu reciclarea anumitor categorii de materiale sau echipamente poate contribui la reducerea deșeurilor și la conservarea resurselor.
  • Proiectare, vânzare și întreținere de panouri solare și alte echipamente și accesorii – o afacere cu un grad înalt de succes, mai ales într-o societate orientată din ce în ce mai mult către dezvoltarea durabilă și grija față de mediul înconjurător.

În concluzie, sustenabilitatea în afaceri este esențială pentru asigurarea succesului pe termen lung al companiilor. Principiile de sustenabilitate aduc multiple beneficii mediului și comunității în care compania activează, dar și afacerii în sine. Adoptarea unor practici sustenabile duce la o creștere economică durabilă, iar companiile care adoptă o abordare proactivă ajung să fie de cele mai multe ori competitive pe piață prin inovare. Să nu uităm și că sustenabilitatea ajută la construirea unei reputații solide – una dintre cele mai valoroase active pentru o afacere. Așa că, dacă vrei să faci și tu primii pași către sustenabilitate, analizează-ți foarte bine afacerea și vezi ce schimbări poți face pentru un viitor mai bun. Dacă în prezent sustenabilitatea în afaceri este o opțiune, în viitor va deveni o necesitate pentru companiile moderne care doresc să prospere într-un mediu aflat într-o continuă schimbare.

Articole recomandate