< Inapoi

Blog > Papetarie > Ghidul hârtiei de copiator

Ghidul hârtiei de copiator

Publicat de: Gabriel Stanescu

8 decembrie 2022

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu papetăria, tipurile de hârtie se limitează la culoare și la dimensiune. În prezent, există însă foarte multe tipuri de hârtie, special create pentru noile cerințe ale omului modern. Pentru fiecare nevoie de imprimare în parte, se folosește un anumit tip de hârtie, care se va potrivi cel mai bine și care va da o notă de profesionalism proiectului tău.

Tipul de hârtie folosit joacă un rol extrem de important, dacă nu chiar cel principal. Dimensiunea hârtiei de copiator, culoarea, greutatea, textura, luminozitatea, opacitatea, precum și mulți alți factori, sunt aspecte extrem de importante și care pot face diferența între un rezultat acceptabil versus unul impecabil.

Mai mult decât atât, hârtia xerox este concepută pentru utilizări diferite, specifice, precum hârtia specială pentru imprimantele cu jet de cerneală (inkjet) și pentru imprimantele cu laser, hârtia cartonată sau chiar hârtia specială pentru fotografii.

De cele mai multe ori, pentru că există atât de multe opțiuni de hârtie, alegerea celei potrivite poate fi o misiune destul de dificilă și multe persoane neavizate nu vor ști de unde ar trebui să înceapă să caute. Tocmai de aceea, specialiștii vectordirect.ro au creat pentru tine un ghid special, care te va ajuta să cunoști factorii cheie pe care ar trebui să-i ai în vedere atunci când vrei să cumperi un top de hârtie de copiator.

Dimensiunea hârtiei pentru imprimantă.

 

Fie că este vorba despre cărți de vizită sau despre proiecte realizate pe format mare de hârtie, proiectul tău trebuie să fie realizat pe o hârtie cu o dimensiune potrivită acestuia.

Cea mai populară dimensiune este hârtia A4. Tot ce înseamnă standard, ușor  de recunoscut și intens folosit intră în categoria hârtiei de tip A. Dimensiunile colilor A sunt ușor de înțeles, deoarece cresc și scad în ordine succesivă, A1 fiind cea mai mare dimensiune de hârtie și A10 cea mai mică.

dimensiune hartie tip A

Hârtia A4

A4 este cea mai utilizată pentru imprimare și măsoară 210 mm x 297 mm. Se poate produce în greutăți diferite și în incinte variante de opacitate, strălucire etc.

Hârtia A3

Hârtia de tip A3 are o dimensiune de 297 mm x 420 mm, dublă față de o coală A4, care permite copierea și printarea documentelor cu un impact vizual mai mare, inclusiv piese grafice mari sau imagini de înaltă rezoluție. Imprimantele care au inclus și formatul A3 sunt extrem de versatile, deoarece au capacitatea de a imprima atât în ​​format A3, cât și în format A4.

Alte dimensiuni de hârtie tip A

Dimensiunile mai mici de coli, cum ar fi A5 și A6, sunt opțiuni excelente pentru tipărirea fluturașilor sau a altor materiale reduse ca dimensiuni. Există, de asemenea, și opțiuni mai mari, cum ar fi hârtia de tip A1 și A2, pe care poți imprima postere și bannere.

Hârtia SRA

Hârtia SRA sau gama „format brut suplimentar A” este produsă la nivel puțin supradimensionat față de hârtia de tip A. Din acest motiv, este folosită în principal pentru imprimarea comercială, deoarece permite spațiu pentru prindere și tăiere. Cea mai comună dimensiune din această gamă este hârtia SRA3, care poate fi utilizată cu multe echipamente de imprimare digitală.

Hârtie de dimensiune C

Hârtia de dimensiune C este o gamă de hârtie utilizată exclusiv pentru plicuri. Dimensiunile variază de la C1 la C10 și corespund în principal dimensiunilor similare din gama de hârtie A, deși prin design sunt puțin mai mari. Această diferență marginală de dimensiune permite ca foaia de dimensiune A similară să se potrivească în interiorul plicului.

dimensiune hartie tip C

Greutatea hârtiei de copiator

Atunci când printezi două, trei sau zece coli de hârtie, greutatea hârtiei nu are importanță. Însă, atunci când ai nevoie de stocuri mai mari de hârtie, greutatea acesteia parcă începe să aibă sens. Cu cât hârtia este mai groasă, implicit mai grea, cu atât stocul va fi mai mare, mai rigid și mai greu de transportat. Greutatea și grosimea hârtiei arată cât de rezistentă este o foaie de hârtie, precum și modul în care calitățile acesteia pot fi exploatate la maximum. Spre exemplu, în momentul în care ai de trimis o lucrare prin poștă, este mai bine să folosești hârtie mai subțire și mai ușoară, însă atunci când mergi la o prezentare, o hârtie de calitate, mai groasă aduce un plus din punct de vedere impresie.

Definiția tehnică se referă greutatea acesteia pe metru pătrat, iar de aceea se măsoară în grame pe metru pătrat. Greutatea hârtiei este adesea decisă de grosimea acesteia, dar poate fi afectată și de alte atribute, cum ar fi:

✅Un conținut ridicat de fibre de lemn poate crește grosimea și greutatea hârtiei.

✅Pentru a obține anumite rezultate vizuale și tactile, unele procesoare de hârtie includ aditivi în compoziție.

✅Tipul de prelucrare utilizat poate afecta densitatea hârtiei. O compoziție cu densitate mai mare crează hârtie mai subțire, în timp ce dintr-una cu o densitate mai mică rezultă hârtie mai groasă.

Greutatea este importantă în orice proces de tipărire, deoarece hârtia neadecvată va determina probleme cu imprimarea. De exemplu, dacă alegi o hârtie prea “ușoară” pentru pliante, s-ar putea ca materialul să fie atât de subțire, încât să vezi prin foaie, fapt ce ruinează și cel mai inspirat design.

Greutăți variate ale hârtiei de copiator și cum te poți folosi de ele

80-90 g/m². Aceasta este un tip de hârtie care nu este supus unor tratamente chimice. Este excelentă pentru cantități mari de text, așa că e folosită pentru printarea foilor din interiorul cărților, tipărirea documentelor obișnuite și a hârtiei cu antet.

130 g/m². Această greutate, asociată cu un finisaj mat sau lucios duce la o hârtie care rezistă foarte bine în timp. Este greutatea perfectă pentru postere, reviste, broșuri și fluturași.

170 g/m². O hârtie cu o greutate de 170 g/m² este, de fapt, un carton subțire. Foarte versatilă, e disponibilă în versiuni reciclate, mate sau lucioase și chiar satinate. Cartonul subțire este folosit în principal pentru cataloage, prezentări, certificate și postere.

350 g/m². Acest tip de hârtie este ideal pentru cărți de vizită, coperți și invitații, deoarece se prezintă sub forma unui carton semirigid.

380 g/m². Una dintre cele mai grele tipuri de hârtie, cea de 380 g/m² este destinată mapelor, ambalajelor, coperților rigide de cărți, etichetelor de produse și afișe.

Cum poate fi greu să alegi ce ai nevoie, cea mai bună opțiune este să te folosești de cunoștințele unor specialiști în papetărie și birotică. Pe vectordirect.ro beneficiezi de consultanță gratuită pe chat, email sau telefon, pentru a alege cele mai bune produse pentru nevoile tale!

Luminozitatea hârtiei de imprimantă

Luminozitatea nu se referă la tonul culorii hârtiei, ci la modul în care lumina interacționează cu hârtia. De ce este importantă? Deoarece luminozitatea unei coli afectează claritatea imaginilor și a textului unei lucrări imprimate într-o foarte mare măsură.

Contează foarte mult ce fel de imagini urmează să fie printate, pentru că multe dintre ele ar putea părea lipsite de viață, atunci când sunt imprimate pe o hârtie lucioasă. De asemenea, textul de culoare neagră are tendința să nu poate fi văzut cu claritate din anumite unghiuri, în funcție de cum cade lumina pe hârtie, iar unele documente ar putea fi greu de citit din anumite poziții. De asemenea, un design colorat sau o reproducere artistică poate avea nevoie de cel mai înalt nivel de luminozitate.

Hârtie de copiator la top

Hârtia pentru copiere este de obicei ambalată în cutii, care conțin 5 sau 10 topuri de hârtie. Un top de hârtie poate să aibă între 25 și 500 de coli.

Materialul din care este fabricat hârtia

De cele mai multe ori, hârtia este fabricată din fibre de lemn, însă există și hârtie care este fabricată din pânză, fibre sintetice, fibre reciclare sau chiar și plastic, fiecare dintre acestea având un scop și o destinație clară.

Tipuri de hârtie

Hârtia de copiator poate să fie mai brută sau mai fină, mată, lucioasă. Diferența dintre aceste tipuri ține de scopul pentru care este creată. Unele variante sunt lipsite complet de luciu și folosite în anumite domenii, iar cele cu luciu specific pot produce imagini mai clare, de o calitate superioară. Pe de altă parte, cartonul este mai gros și mai greu față de hârtie, iar acesta poate fi folosit pentru crearea cărților de vizită, a coperților, dosarelor sau produselor mai grele decât paginile obișnuite.

Hârtia lucioasă are un strat reflectorizant, care oferă mai multe tipuri de luciu, ce pot crea culori intense și vibrante, dar și o claritate și un contrast ridicat. Acest tip de hârtie nu se poate folosi lângă fereastră, acolo unde lumina naturală se va reflecta și va distorsiona imaginea. Mai mult decât atât, un finisaj lucios devine o problemă într-o încăpere cu praf, când amprentele apar imediat pe coli și se păstrează mult timp.

Pe de altă parte, hârtia semi-lucioasă are ceva luciu, însă nu la fel de mult precum cea lucioasă, menționată mai sus. Pe acest tip se imprimă totul foarte bine, culorile sunt curate, iar contrastul puternic.

La rândul ei, hârtia mată este fabricată din fibră presată la cald și nu are niciun fel de luciu Nu are o acoperire netedă și strălucitoare, însă vine într-o varietate mare de texturi, și poate avea netezimea unei catifele moi, dar și pe cea a unei pânze groase din bumbac, care face ca imprimarea să semene cu o pictură în acuarelă demnă de pus în tablou.

rtie durabilă sau biodegradabilă

Unele tipuri de hârtie sunt fabricate special pentru a fi folosite un timp îndelungat, iar aici se pot încadra documentele sau actele speciale, în timp ce altele care sunt utilizate pe termen scurt, sunt ecologice și biodegradabile, precum bonurile pe care le folosesc unele magazine, spre exemplu.

Unele companii ezită atunci când vine vorba de hârtie reciclată sau biodegradabilă, din cauza texturii și a calității acesteia, care diferă ușor de mărcile de hârtie clasice. Poate și pentru că, în general, hârtia reciclată sau cea biodegradabilă au un preț mult mai mare, iar acest lucru se datorează costurilor adiționale pentru procesarea hârtiei.

Hârtie albă sau colorată 

Hârtia de copiator e disponibilă într-o mare varietate de culori sau de tipuri de claritate, pentru a poate fi folosită în domenii cu diferite întrebuințări. Umbrele dau tonul hârtiei, care este extrem de important atunci când vine vorba de culoare.

Nuanța pe care cele mai multe persoane o asociază cu hârtia albă este albul care are un ton alb neutru, echilibrat, ușor, fără intervenții. Cu cât o hârtie este mai lucioasă, cu atât aceasta reflectă mai multă lumina cu spectru albastru, ceea ce înseamnă că, în contact cu lumina, hârtia reușește să creeze o nuanță de alb spre albastru.

Hârtie de copiator premium

Pe piață se caută cel mai des hârtia standard, însă cea care include toate atributele și specificațiile premium, precum greutate mica, finisaje speciale, luminozitate perfectă, opacitatea potrivită și materiale cât mai prietenoase cu natura, dar rezistente, crează o hârtie excelentă pentru prezentări și lucrări sau proiecte în care calitatea este cea care primează. Spre exemplu, unele proiecte ar putea avea nevoie de o hârtie xerox creată dintr-un amestec de pasta de lemn și bumbac, care oferă o senzație de hârtie de lux, dublată de  o rezistență crescută.

Hârtia de copiator clasică este versatilă și se poate folosi în echipamente cu printare de tip inkjet, laser sau pentru fotocopiere. În general, este mai subțire și, implicit, mai ieftină. De cealaltă parte, hârtia premium are un conținut ridicat de bumbac sau fibre textile, ceea ce îi conferă o textură mai groasă, mai consistentă.

Ești gata să comanzi câteva topuri de hârtie de copiator pentru a-ți reface stocul necesar derulării activităților zilnice? Pe vectordirect.ro ai zeci de opțiuni, inclusiv hârtia Double A la cel mai bun raport calitate-preț, care a devenit unul dintre produsele noastre vedetă. În plus, beneficiezi de reduceri progresive aplicate direct în coșul de cumpărături, livrare rapidă și de o echipă de specialiști mereu la dispoziția ta! Experimentează cât de bine este să ai doar avantaje, de fiecare dată!

Articole recomandate