< Inapoi

Blog > Articole curatenie > Curățenia generală – pașii pentru a realiza eficient acest procedeu + reguli și sfaturi pentru o curățenie în casă sau apartament impecabilă

Curățenia generală – pașii pentru a realiza eficient acest procedeu + reguli și sfaturi pentru o curățenie în casă sau apartament impecabilă

Publicat de: Adamita Florentina

16 octombrie 2023

Răspunsul la întrebarea „ce este curățenia” este, cel mai probabil, cunoscut de toată lumea, având în vedere că este vorba despre un procedeu care reprezintă o parte importantă din viața de zi cu zi. Altfel spus, toată lumea efectuează, la un moment dat, în timpul zilei, o procedură de curățare, indiferent că este vorba despre ștersul prafului de pe rafturile cu cărți, igienizarea băii sau un alt demers pe care îl consideri necesar în locuință. 

Dacă ai în plan realizarea unei curățenii generale este fundamental să adopți o metodă eficientă pentru a te asigura că elimini microorganismele dăunătoare. În acest articol, vei descoperi care sunt pașii pentru o curățenie generală adecvată atât în apartament, cât și în casă, la cât timp trebuie realizată igiena locuinței. Mai mult decât atât, vei putea afla sfaturi utile pentru o curățenie impecabilă și alte informații despre acest subiect pe care trebuie să le cunoști în vederea obținerii unui mediu sigur pentru tine și cei din jur.

Curățenia generală – pașii pentru realizarea corespunzătoarea a procedeului

Uneori, o curățenie generală poate reprezenta o adevărată provocare, mai ales dacă este vorba despre o locuință cu o suprafață generoasă care trebuie curățată sau despre o persoana mai puțin obișnuită să realizeze acest procedeu, destul de complex. Dacă te regăsești în oricare dintre aceste două situații, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece, la urma urmelor, orice acțiune ai realiza în această direcție n-ai cum să greșești. În plus, în rândurile care urmează vom vorbi pe larg despre curățenia și igiena locuinței astfel încât oricine să fie în măsură să creeze un spațiu „lună și bec”. 

Fiecare persoană decide când vine vorba despre curățenia în casă care este ordinea acțiunilor care funcționează cel mai bine pentru ea, în funcție de anumite considerente. Însă, există anumite modalități prin care poți transforma curățenia casei într-un proces mai rapid și mai eficient. Ceea ce își dorește toată lumea, deoarece nimeni nu are foarte mult timp la dispoziție doar pentru a face curățenie, nu-i așa?

Iată care este ordinea operațiilor de curățenie, potrivit experților din domeniu, despre care vom vorbi detaliat, în capitolele următoare:

  • Strânge lucrurile de pe jos și organizează-le în dulapuri sau alte spații de depozitare;
  • Echipează-te cu toate articolele de curățenie de care ai nevoie și pregătește-le pentru a le avea la îndemână;
  • Creează un plan de curățenie – trebuie să ai o evidență a sarcinilor zilnice, săptămânale și lunare;
  • Șterge praful de pe majoritatea suprafețelor din locuință greu de ajuns;
  • Spală vasele;
  • Curăță instalațiile sanitare.

Acestea sunt principalele etape pe care trebuie să le parcurgi, pentru început, astfel încât curățenia generală în casă să fie realizată în mod eficient. Mai apoi, mai trebuie să parcurgi, pas cu pas, încă 7, mai precis:

Pasul 1: Șterge praful de pe fiecare suprafață din fiecare încăpere.

Pasul 2: Schimbă lenjeria de pat și aspiră/curăță suprafețele de mobilier din textile (spre exemplu, canapeaua, fotoliile etc.).

Pasul 3: Șterge oglinziile, ferestrele și suprafețele din materiale lucioase sau din sticlă.

Pasul 4: Dezinfectează toate suprafețele din locuință.

Pasul 5: Aplică soluții speciale în baie – pe cadă, cabina de duș, WC și chiuvetă – și în bucătărie – în interiorul aparatelor de bucătărie – și sterge-le bine.

Pasul 6: Mătură și șterge cu mopul sau cu o cârpă umedă, manual, podelele din locuință.

Pasul 7: Dă cu aspiratorul.

Chiar dacă o curățenie generală în casă poate să dureze chiar câteva ore, rezultatele finale merită toată eforturile! Nu uita că poți apela oricând la ajutor, cu atât mai mult dacă este vorba despre o curățenie generală, nu una zilnică, în care trebuie efectuate mai multe sarcini.

Curățenia în casă – cu ce se începe curățenia în casă?

Fiindcă ordinea și curățenia în casă sunt primordiale, în continuarea acestui ghid pentru curățenia locuinței vei descoperi mai multe informații despre etapele pe care trebuie să le parcurgi, enumerate în capitolul precedent. Altfel, există riscul să sari peste anumite acțiuni, care pot compromite igiena casei. Așadar, de unde se începe curățenia într-o casă, mai exact? Răspunsul la această întrebare este următorul: de la adunarea tuturor articolelor vestimentare sau a altor obiecte personale aflate pe podele. În mod evident, nu ai cum să ștergi praful sau să aspiri în dezordine, cu o mulțime de lucruri pe jos care să te încurce. După ce totul este depozitat la locul lui, vei putea efectua curățenia locuinței mult mai rapid și ușor, fără ca nimic care să-ți stea în cale.

Mai apoi, trebuie să ai la îndemână articole de curățenie de calitate, care să te ajute să realizezi tot ceea ce ți-ai propus. În mod ideal, înainte cu o zi sau două de ziua de curățenie generală, ar trebuie să creezi o listă cu produsele necesare. Astfel, te vei asigura că nu-ți lipsește nimic și că nu va trebui să sari peste niciun pas al procedeului.

Articole de curatenie

Un aspect esențial este și întocmirea unui plan de curățenie. Acesta se numără printre ideile practice de curățenie în casă, deoarece, astfel, vei avea o monitorizare exactă a spațiilor curățate în trecut și vei știi pe ce să-ți concentrezi atenția în viitor, care au fost neglijate până acum. 

După care, urmează să ștergi praful din toate zonele din locuință greu de ajuns, cum ar fi din spatele canapelei și de după piesele de mobilier de dimensiuni mai mari, și să speli vasele din chiuvetă. Desigur, dacă deții o mașină de spălat vase, cu atât mai bine. Cât timp aceasta își face treaba, poți să te ocupi de următoarea etapă: curățarea instalațiilor sanitare. O curățare de rutină a canalului te poate salva, în viitor, să economisești sume considerabile pe servicii specializate. De asemenea, utilizează în mod regulat produse speciale, precum agenți de curățare a enzimelor de scurgere, deoarece formula lor va distruge particulele acumulate în canalul de canalizare.

Curățenie generală în apartament – care este ordinea operațiilor de curățenie în apartament?

Informațiile despre curățenia din apartament și cea din casă sunt similare, deoarece, la bază, există aceleași reguli de curățenie de urmat. Deci, indiferent că locuiești într-un apartament cu o cameră sau într-unul cu 4 camere, poți lua în considerare metodele de curățenie în casă amintite în rândurile de mai sus.

Femeie, mobilă de bucătărie, mănuși portocalii

Totuși, fiind vorba despre o proprietate de dimensiuni mai reduse, poți acorda o atenție suplimentară anumitor porțiuni atunci când ștergi praful, spre exemplu. Așadar, folosind niște mănuși de protecție și menaj, o cârpă umedă și un detergent special pentru a scăpa de murdăria care nu poate fi îndepărtată doar cu apă, și poziționând lângă tine două găleți cu apă – una pentru a stoarce apa murdară, una cu apă curată și detergent – poți șterge următoarele suprafețe:

  • faianța și pereții;
  • clanțele ușilor;
  • ușile;
  • tocurile de uși;
  • rafturile;
  • ușile dulapurilor.

De asemenea, fiindcă electrocasnicele pe care le folosești zi de zi pot deveni foarte murdare în timp, este bine să nu omiți nici curățarea lor pe interior folosind degresanți – detartranți – clor. Frigiderul devine lipicios, cuptorul va începe să miroasă ca mâncărurile preparate în trecut, iar congelatorul conține bucăți de gheață – acestea sunt doar câteva din lucrurile de care trebuie să te ocupi atât când vine vorba despre curățenia generală în casă, cât și în apartament. Deci, este necesar să cureți în profunzime frigiderul și congelatorul, plita și cuptorul, robinetele, mașina de spălat vase și cea de haine, dar și restul lucrurilor pe care le utilizezi frecvent, pentru a le menține într-o stare cât mai bună, o perioadă lungă de timp.

La cât timp trebuie realizată igiena locuinței și de ce este importantă?

Curățenia în casă sau în apartament se poate realiza ori de câte ori dorești sau simți că este nevoie. Oricum, ar fi de preferat ca sarcinile să fie împărțite astfel: sarcini zilnice, săptămânale și lunare. Iată ce demersuri trebuie realizate în fiecare tip de categorie în parte:

Sarcini zilnice: ștergerea și dezinfectarea suprafețelor din zonele cu trafic intens (spre exemplu, clanțele ușilor, blatul de bucătărie etc.). 

Sarcini săptămânale: spălarea lenjeriei de pat și a prosoapelor, aspiratul și datul cu mopul, ștergerea mobilierul și curățarea WC-ului (plus includerea unui odorizant pentru toaletă nou), cabinei de duș și/sau căzii.

Sarcini lunare: verificarea alimentelor din bucătărie, produselor de curățenie și de uz personal pentru aruncarea celor expirate.

În plus, la urma urmelor, doar faptul că ai făcut o curățenie în casă reprezintă un câștig, indiferent că este vorba despre una generală sau zilnică. Cu cât spațiul în care locuiești este mai curat, iar lucrurile sunt mai bine organizate în fiecare încăpere, cu atât vei avea o stare mai bună – psihic, vei fi mai fericit că trăiești într-un mediu curat, iar fizic vei fi mai sănătos, deoarece vei elimina din proximitatea ta germenii, alergenii și poluanții. În plus, te vei mai bucura și de alte beneficii, precum:

  • vei fi mai productiv
  • vei reduce riscul de accidentare
  • vei locui într-o locuință mult mai plăcută din punct de vedere estetic.

În plus, știai că un mediu curat îți poate spori automat chiar și încrederea în sine? Da, este adevărat! Deci, nu mai aștepta și creează acel aer proaspăt la tine în locuință pentru a te bucura de toate aceste avantaje.

Curățenia generală în casă și apartament vs. curățenia zilnică – ce diferențe există?

Despre curățenia zilnică în casă am vorbit, pe scurt, și într-un capitol anterior, însă pentru a crea o bază solidă de informații, vom mai prezenta încă niște idei pe acest topic. Spre exemplu, este bine să știi care este diferența între acest tip de curățenie și cea generală. Un element distinctiv este faptul că, în curățenia generală, se realizează anumite acțiuni care în mod normal nu se efectuează zilnic, cum ar fi curățarea instalațiilor sanitare sau aspirarea garajului, în cazul în care locuiești la casă.

Mănuși albastre, clanță, laveta galben

Pentru o stare de sănătate optimă, este recomandat ca în fiecare zi să ștergi și să dezinfectezi suprafețele din zonele cu trafic intens cu șervețele și hârtie prosop, pentru a distruge microorganismele dăunătoare. Desigur, rămâne la latitudinea ta ce alte activități mai dorești să întreprinzi în locuință, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție sau de nevoi – poți scoate gunoiul zilnic, pentru a nu se aduna prea mulți saci, sau poți spăla vasele zilnic, pentru a nu se crea un munte de farfurii murdare.

Igiena locuinței – reguli de urmat și sfaturi pentru o curățenie impecabilă

În ceea ce privește igiena locuinței, regulile sunt destul de simple. Pentru a menține ordinea în fiecare încăperea din locuința ta, este bine să ții cont de aspectele din rândurile de mai jos.

5 reguli de curățenie în casă

  1. Nu șterge praful superficial de pe suprafețe.
  2. Aspiră fiecare colț din încăperile locuinței.
  3. Mereu trebuie să strângi și să cureți, după să dezinfectezi.
  4. Nu lăsa vase murdare în chiuvetă sau în mașina de spălat.
  5. Pune deșeurile într-un sac de gunoi și aruncă-l de fiecare dată după ce se umple.

Pe lângă acestea, se mai poate adaugă, dacă dorești, și selectarea obiectelor de care nu mai ai nevoie și aruncarea sau donarea lor, pentru a elibera spațiu. 

Desigur, avem pregătite pentru tine și niște sfaturi de curățenie, valabile atât pentru casă, cât și apartament, dar și niște trucuri care te vor ajuta să-ți duci la bun sfârșit sarcinile de lucru în locuință, fără să depui prea mult efort sau să aloci ore întregi acestui procedeu.

Curățenie generală: sfaturi de urmat pentru un spațiu imaculat

  1. Nu curăța câte o cameră pe rând, ci întreaga locuință, pentru a economisi timp.
  2. Mătură, apoi șterge podelele.
  3. Cere ajutor de fiecare dată când simți nevoia.
  4. Nu uita de curățarea ferestrelor, a oglinzilor și a suprafețelor lucioase sau din sticlă.

Femeie, draperii albastre, fereastra

În plus, pe lista de sfaturi practice de curățenie se numără și acesta: adună la un loc toate articolele și accesoriile de curățenie într-un spațiu de depozitare pentru a le găsi în timp util. În acest fel, de fiecare dată când cauți o lavetă, un burete pentru spălat vase, o rezervă de mop sau un alt produs destinat curățeniei, vei ști unde să-l găsești.

Totodată, pentru curățenia în casă, trucurile te pot ajuta să obții rezultatele dorite chiar mai repede decât te-ai fi așteptat. Spre exemplu, dacă vei îndepărta petele de murdărie cât timp sunt proaspete, le vei elimina mult mai repede și nu vor rămâne urme, iar dacă faci zilnic puțin curat, vei termina curățenia generală mult mai repede și vei câștiga timp pentru a întreprinde alte demersuri.

Așadar, acum că ai aflat cum se face curățenia generală atât în casă, cât și în apartament, nimic nu te mai oprește să ai o locuință curată, așa cum ai visat, indiferent de tipul de proprietate pe care-l deții. Ia în considerare sfaturile pentru o curățenie generală corespunzătoare din acest articol, dar și restul informațiilor prezentate, și bucură-te de beneficiile oferite de un mediu lipsit de germeni, alergeni și poluanți!

 

Sursă foto: Freepik.com

 

Articole recomandate