< Inapoi

Blog > Articole curatenie > Tipuri de produse de curățenie și cum se folosesc.

Tipuri de produse de curățenie și cum se folosesc.

Publicat de: Gabriel Stanescu

21 decembrie 2022

Curățenia nu este cel mai plăcut proces, mai ales în cazul în care ești nevoit să te ocupi chiar tu de ea, dar rezultatul final este unul care-ți oferă satisfacție și stare de bine. Mai mult decât atât, dacă nu dispui de produsele de curățenie potrivite, s-ar putea ca procesul să fie unul mult mai îndelungat și solicitant decât ai fi crezut. Prin urmare, dacă totuși este nevoie să te apuci de curățenie sau trebuie să angajezi o echipă de curățenie profesionistă, asigură-te de la bun început că dispui de tot ce este necesar pentru a-ți face munca mai ușoară. Astfel, nu doar că îți va fi mult mai simplu să cureți totul corespunzător și în mod eficient, dar și rezultatul va fi unul pe măsură.

Produsele de curățenie profesionale sunt utilizate zilnic, atât în case, școli, instituții comerciale, cât și la locurile de muncă. În funcție de substanțele pe care le conțin, de obicei obținute prin sinteză chimică, au o acțiune specifică asupra anumitor tipuri de suprafețe, murdării și pete, sau chiar asupra unor microorganisme (bacterii, fungi, paraziți). Pe lângă ștersul prafului, aspiratul, datul cu mopul și ștersul geamurilor, curățenia presupune și „îndepărtarea germenilor, a murdăriei și impurităților”, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Prin urmare, așa-numita „curățenia de suprafață” nu distruge germenii, bacteriile și alte microorganisme cu potențial patogen, ci doar le scade numărul și, implicit, le micșorează aria de acoperire. Totuși, nu trebuie să uiți că încărcătura microbiologică aeriană trebuie îndepărtată, de asemenea, cu ajutorul substanțelor pulverizatoare sau prin simpla aerisire a camerei. Să găsești produsul potrivit pentru fiecare suprafață poate fi destul de dificil, întrucât există o gamă variată, din care să alegi, iar prețul nu face întotdeauna diferența între un produs bun și unul care doar promite printr-o reclamă frumoasă.

Din acest motiv, specialiștii vectordirect.ro au creat un articol dedicat , care să-și facă introducerea despre tipurile de produse de curățenie folosite cel mai frecvent, cum și la ce se utilizează și care este diferența între produsele de curățenie obișnuite și cele profesionale.

Articole curățenie pentru zona sanitară (dezinfectanți, soluții, acizi)

Zonele sanitare, atât cele de acasă, cât și cele comerciale și corporate, au nevoie de o curățare în profunzime. În general, aici se concentrează cea mai mare cantitate de microorganisme, fungi și alte tipuri de bacterii. De aceea, trebuie utilizate substanțe și soluții cu efect antibacterian, antifungic și antiviral. Fiind zone intens circulate, în care aerul circulă în permanență, se recomandă folosirea produselor de curățenie profesionale, care au fost testate din punct de vedere al eficacității acțiunii de îndepărtare a microorganismelor.

Dezinfectanții sunt substanțe chimice care, în urma acțiunii, reduc încărcătura biologică aflată la nivelul unei suprafețe. Acestea ajută și la împrospătarea aerului în încăperi, deoarece distrug microflora cauzatoare de mirosuri neplăcute. De exemplu, dezinfectantul profesional pentru suprafețe Clinex DezoFast acționează asupra întregului spectru biologic, având acțiune atât bactericidă, cât și fungicidă și virucidă. Este potrivit atât pentru medii educaționale, corporate, medicale, cât și pentru igienizarea suprafețelor aflate în contact direct cu alimentele, sau zonele publice. Produsele de curățenie  Domestos, Clinex DezoMed și Igienol au aceleași efecte, fiind folosite pentru dezinfectare și spălare.

În zonele sanitare, suprafețele ridică cele mai mari bătăi de cap. Soluțiile de curățare trebuie să aibă capacitatea de a îndepărta murdăria și agenții bacterieni, în timp ce protejează suprafețele și elimină urmele de calcar. Clinex Glazur, datorită formulei sale de ultimă generație, curăță foarte bine și potejerază suprafețele din ceramică, precum gresia și faianța, îndepărtând urmele de calcar. Mai mult, menține un parfum cât mai plăcut, fără a face compromisuri în ceea ce privește eficiența de îndepărtare a murdăriei și microorganismelor patogene: are o acțiune antifungică, antibacteriană și antivirală.

Produse curățenie profesionale pentru zona office

Orice birou sau spațiul destinat sarcinilor de lucru trebuie să strălucească de curățenie pentru a asigura tuturor angajaților condițiile potrivite de desfășurare și îndeplinire a diferitelor activități. Este dovedit științific faptul că, într-un mediu curat, primitor și sănătos, angajații sunt mult mai productivi și predispuși să colaboreze, dar și să socializeze. Prin urmare, nu este nimic surprinzător în faptul că există produse de curățenie destinate exclusiv zonei office. De la odorizanți, purificatoare de aer și produse folosite pentru curățenia și dezinfectarea aparatelor de aer condiționat, toate sunt esențiale pentru spațiul de lucru.

De exemplu, produsele din gama Clinex Nano Silver garantează igiena perfectă a încăperilor și se pot folosi chiar și pentru curățarea mașinii, datorită nanoparticulelor de argint active cu efect antibacterian și antifungic. Odorizantul Clinex Air Plus Fresh Breeze, cu pulverizator, lasă un parfum plăcut care se menține o perioadă îndelungată. Produsul nu conține substanțe cu potențial alergen. Bețișoarele Clinex Scent Sticks au un parfum care durează de la 6 până la 8 săptămâni, fiind perfecte în orice încăpere.

Curățarea geamurilor, a pardoselilor și a altor suprafețe trebuie făcută folosind produse speciale cu eficacitate maximă. Clinex Glass este soluția pentru suprafețe din sticlă, oglinzi, cristal și smalț, dar și suprafețe laminate, inox și elemente din oțel. Pentru îngrijirea zilnică a elementelor din lemn laminat și a mobilierului din lemn, Clinex Delos Mat este o soluție de curățare profesională eficientă și economică. Datorită faptului că are proprietăți antistatice, întârzie depunerea și acumularea prafului. Când vine vorba de întreținerea și curățarea podelelor, produsele profesionale din gama Clinex Floral sunt alegerea cea mai bună din punct de vedere raport calitate-preț.

Diversele suprafețe (linoleum, cauciuc, PVC, pardoseli din beton, poliuretanice, marmură, podele rezistente la apă și altele) și cele acoperite cu polimeri, pot fi curățate cu ușurință cu detergenții pentru pardoseli Clinex Dispersion Care și Clinex Dispersion Stripper, ambii având proprietăți puternice de curățare, perfecți în vederea îndepărtării murdăriei dificile și a polimerilor care nu pot fi curățați cu soluții tradiționale.

Produse curățenie pentru zona gastro (detergenți, degresanți)

Acest tip de produse de curățenie sunt utilizate, în principal, în bucătăriile comerciale. Detergenții reprezintă cel mai comun tip de agent de curățare și se folosesc pentru spălarea vaselor, iar îndepărtarea petelor de grăsime este practic rolul lor principal. Acționează prin emulsionarea lor, adică prin capacitatea de a transforma petele de grăsime în picături mici, ușor de îndepărtat. Cu alte cuvinte, descompun murdăria și petele, facilitând îndepărtarea cu ajutorul apei.

Detergenții utilizați în bucătăriile comerciale, dar și cele de acasă, sunt mai ales sintetici, fiind obținuți pe cale chimică. Se pot prezenta fie sub formă de lichid, pulbere, gel sau cristale, însă eficacitatea poate să difere în funcție de concentrație. De exemplu, Clinex DishHard, detergent profesional pentru mașini de spălat industriale, dar și pentru acasă, are o concentrație mult mai mare față de Clinex Hand Wash Balm, Pur sau Sano Spark, care sunt folosite pentru spălarea manuală a vaselor. Când petele de grăsime sunt greu de îndepărtat, trebuie folosiți detergenți de vase mai eficienți, adică unele cu o concentrație mai mare, de tip profesional.

În bucătărie, principala problemă este reprezentată de petele de grăsime și nu doar în cazul vaselor. Grăsimea se poate depune pe mai multe tipuri de suprafețe și chiar pe electrocasnice. În acest caz, intervin produsele cu rol de degresare. Degresanții sunt cunoscuți ca agenți de curățare pe bază de solvenți și sunt utilizați pentru a îndepărta grăsimea de pe suprafețe, cum ar fi cuptoare, blaturi și grătare. În trecut, băuturile spirtoase metilate sau alcoolul alb erau folosite ca degresanți. În prezent, în orice bucătărie este obligatorie folosirea degresanților non-toxici, care nu eliberează vapori nocivi, pentru a preveni contaminarea chimică a alimentelor.

Clinex Grill dispune de compoziția perfectă pentru a elimina petele de grăsime de pe toate tipurile de suprafețe, iar pentru depunerile de calcar de pe suprafețele de inox și inclusiv pe electrocasnice (fierbătoare, aparate de cafea), Clinex Destoner face o treabă de nota zece.

O altă problemă majoră în bucătărie este îndepărtarea mirosului de fum din aparatele de gătit cu aburi, cuptoare și grătare. Clinex Smog, datorită compoziției sale, este extrem de eficient în această situație.

Produse de curățenie universale, pentru casă

Produsele profesionale de curățenie se pot folosi și acasă. Ceea ce este important este să știi cum se folosesc și să nu faci combinații de produse care pot emana vapori nocivi pentru sănătatea ta și a familiei tale și care nici nu vor ataca suprafețele. Toate substanțele chimice folosite in produsele de curățenie se încadrează într-una dintre cele șapte categorii: detergenți alcalini puternici, foarte puternici și ușor alcalini, detergenți acizi concentrați și ușor acizi, solvenți, săpunuri și detergenți.

Un produs de curățenie care se încadrează în categoria puternic alcalină distruge microbii și dizolvă proteinele. Produsele de curățare, cum ar fi soluțiile pentru curățarea cuptorului, soda caustică (leșia) și soluțiile pentru  desfundarea scurgerilor înfundate intră în această categorie. Sunt foarte corozive și atacă suprafețele sensibile, provocând arsuri chimice pe piele și în plămâni, atunci când sunt inhalate, deoarece conțin hidroxid de sodiu. Trebuie manipulate cu grijă, folosind mănuși de protecție și menaj și doar în scopul prezentat pe etichetă.

Detergenții alcalini puternici sunt cei care conțin carbonat de sodiu și sunt utilizați pentru a îndepărta grăsimea arsă din canale de scurgere, plite, aragaze și din tigăile folosite pentru prăjit. Carbonatul de sodiu este elementul de bază al detergenților pudră și săpunului. Acest tip de detergent este ușor coroziv, deoarece va arde pielea și va ataca produsele din aluminiu.

Produsele chimice de curățenie care sunt incluse în categoria ușor alcaline sunt cele care conțin bicarbonat de sodiu, fiind folosite pe zonele care necesită o curățare ușoară. Sunt sigure de utilizat în jurul copiilor și a animalelor de companie, deoarece nu sunt corozive.

Detergenții puternic acizi sunt utilizați în principal pentru curățarea toaletelor, căzilor și chiuvetelor. Îndepărtează depunerile de apă dură, murdăria din  toaletă și depunerile de săpun. Acizii puternici sunt foarte corozivi, în special pentru suprafețele de beton, țesături și metale. Detergenții care conțin acizi fosforic și fluorhidric au de obicei o concentrație puternică de acizi.

Acizii blânzi sunt agenți de curățare care conțin acid levulinic, acetic, hidroxiacetic, citric și gluconic. Sunt utilizați în principal pentru a îndepărta depunerile de calcar din jurul chiuvetei și de pe cabinele de duș, rugina și petele. Cei pe bază de citrice sau acid acetic sunt siguri pentru utilizare în preajma copiilor și a animalelor de companie.

Solvenții sau degresanții sunt substanțe chimice de curățare care dizolvă grăsimea și uleiul. Ingredientele din solvenți includ, dar nu se limitează la, acetonă, alcool denaturat și solvenți de origine minerală. În categoria  degresanților intră agenții de îndepărtare a petelor, soluțiile pentru curățarea covoarelor și detergenții universali. Sunt de cele mai multe ori produse inflamabile, așa că trebuie ținute departe de căldură extremă și flacără deschisă.

Săpunurile și detergenții sunt folosiți pentru a emulsiona grăsimile și se regăsesc în detergentul lichid de spălat vase și în săpunul de rufe. Detergentul lichid de spălat vase este sigur pentru utilizare în jurul copiilor și al animalelor de companie. Siguranța săpunului sau detergentului de rufe depinde de marcă și de substanțele chimice suplimentare pe care le poate conține.

Regula este să folosești cu atenție produsele, în cantitatea potrivită. Produsele profesionale de curățenie necesită o cantitate mai mică, deoarece sunt, de obicei, mai concentrate.

De asemenea, există suprafețe a căror curățare necesită folosirea doar a  anumitor produse. De exemplu, fie că vorbim despre piele naturală, covoare și tapițerie, Clinex Leather Cleaner nu doar că ajută la întreținerea suprafețelor, dar are și efect de regenerare a acesteia, îmbunătățindu-i strălucirea naturală. Spray-ul pentru curățare Clinex Anti Spot îndepărtează eficient petele insolubile în apă, guma de mestecat, lipiciul și gudronul, petele cauzate de lumânările din ceară, dar și etichetele de pe tapițerie, căptușeli și suprafețe lavabile.

Într-o măsură asemănătoare, nici mașina nu trebuie trecută cu vederea la capitolul curățenie. Pentru suprafețele exterioare, Clinex Quick Shine este cea mai bună alegere, iar pentru cele interioare, Clinex Kokpit Wax.

Produse de curățenie pentru pentru restaurante

Restaurantele și locațiile din domeniul HoReCa trebuie să fie cât mai bine curățate, înainte de toate pentru că activitatea lor depinde în foarte mare parte de cât de bine pus la punct este acest aspect. Utilizarea produselor profesionale trebuie efectuată cu mare atenție, sub stricta îndrumare a personalului de serviciu avizat. În același timp, utilizarea lor trebuie fie atât eficientă, cât și să lase în urmă un miros plăcut.

De obicei, există un protocol clar de curățenie care trebuie respectat, iar calitatea produselor folosite trebuie să fie impecabilă.

Produse profesionale pentru școală

Mediul și locul în care se desfășoară activitățile educaționale ar trebui să se alinieze celorlalte standarde de curățenie. În această privință, utilizarea produselor profesionale de curățenie este vitală pentru asigurarea celor mai bune condiții de desfășurare a lecțiilor și orelor de curs.

Unul dintre cele mai importante aspecte este acela de a asigura elevilor posibilitatea de a-și putea spăla și dezinfecta mâinile oricând. Dispenserele de săpun, dezinfectant și hârtie sunt o necesitate, mai ales că limitează proliferarea germenilor și a virușilor.

Dezinfectantul de mâini Clinex DezoSep, de exemplu are atât proprietăți dezinfectante, cât și hidratante, datorită compoziției bogate în glicerină, iar prețul este economic, asigurând necesarul unei clase de elevi pentru un an de zile, atunci când este folosit cu ajutorul unui dispenser.

Importanța curățeniei este evidentă, deoarece un mediu curat reprezintă un loc sănătos, în care oamenii își pot desfășura activitățile, pot învăța, pot mânca, se pot relaxa și pot face cumpărături. Odată cu apariția pandemiei, standardele în materie de igienă și curățenie au crescut, iar acest lucru a atras după sine o necesitate tot mai sporită de utilizare a produselor profesionale de curățenie, bazate pe anumite substanțe cu acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală dovedită. Așadar, asigură-te că alegi întotdeauna produsele cele mai bune, cu spectru larg de acțiune și efecte de lungă durată.

Când vrei să beneficiezi de cele mai bune produse de curățenie, de uz profesional și casnic la prețuri mici, de consultanță GRATUITĂ și de reduceri progresive în coșul de cumpărături intră pe vectordirect.ro!  Echipa noastră îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să-ți desfășori activitatea și viața în spații perfect curate și organizate!

Articole recomandate