< Inapoi

Blog > Echipamente birou > Cum să alegi un distrugător de documente?

Cum să alegi un distrugător de documente?

Publicat de: Gabriel Stanescu

17 februarie 2023

Cu siguranță că te-ai confruntat cel puțin o dată cu situația în care trebuie să distrugi un document pentru a-i păstra confidențialitatea, dar nu ai găsit cea mai eficientă metodă de a o face. Un distrugător de documente este indispensabil firmelor mari și mici, care se confruntă lunar cu date sensibile. Fiind o investiție pe termen lung, un distrugător de documente îți salvează timp important și îți oferă siguranța că informațiile nu sunt văzute de persoane neavizate.

Ce este un distrugător de documente?

Un distrugător de documente este un dispozitiv din categoria echipamente de birou, construit pentru a rupe în fragmente ilizibile documente care sunt deseori confidențiale. Aceste aparate au în componența lor un set de lame puternice de tăiere, acționate de un motor electric și pot astfel distruge atât hârtia de copiator, cât și orice tip de hârtie. Tocătorul de hârtie va fragmenta documentele în diferite bucăți, de dimensiuni mai mici sau mai mari, astfel încât reconstituirea acestora să fie imposibilă.

Cu toate că scopul fiecărui distrugător de documente este același, acestea se disting în funcție de caracteristici precum tipul de tăietură, funcții de siguranță și capacitate.

De asemenea, există o multitudine de variante potrivite atât pentru uzul de acasă, cât și echipamente profesionale pentru birou.

Cum alegi cel mai bun distrugător de documente?

Exista pe piață mai multe tipuri de distrugătoare de documente din care poți să alegi. Cele mai simple oferă mărunțirea verticală a hârtiilor, în timp ce modelele mai avansate dispun de tehnologii și funcții care merg mai departe decât simpla tăiere a foilor de hârtie.

Tipul de tăiere: confetti, fâșii, particule

Exista trei tipuri de tăieturi pe care le poate face un distrugător de documente: încrucișat, fâșii sau bucăți extrem de mici sau particule.

Distrugătoarele de documente cu tăietură încrucișată (confetti) mărunțesc hârtia în doua direcții pe diagonală. Tăietura de tip fâșii taie documentele în fâșii verticale înguste, iar micro-tăietura mărunțește hârtia în particule. Dacă deții documente care necesită un standard de confidențialitate ridicat sunt recomandate tăieturile micro și încrucișate. Acestea fac imposibilă reconstituirea actelor și oferă protecție ridicată.

Din punct de vedere al securității, există o clasificare a distrugătoarelor de documente, de la 1 la 7, cele din urmă reprezentând cel mai avansat tip de distrugătoare.

Funcții de siguranță

Atunci când utilizezi un tocător de hârtie care folosește lame ascuțite, este important să existe funcții care să împiedice riscul de rănire de orice fel. Distrugătoarele de documente dispun de tehnologia necesară pentru a proteja utilizatorul, astfel că pot fi achiziționate atât pentru birou, cât și pentru uzul de acasă.

Un exemplu pentru o asemenea funcție este capacitatea de oprire a motorului atunci când sunt atinse din greșeală zone sensibile ale aparatului. Majoritatea distrugătoarelor de documente oferă spații înguste, care nu permit mâinii să atingă lamele ascuțite.

Funcția de securitate este un element standard în distrugătoarele de documente de cele mai multe tipuri. Distrugătoarele de hârtie avansate au inclusiv senzori laser pentru a detecta degetele, oprind lamele înainte de a putea acționa și funcții suplimentare de blocare, pentru a preveni pornirea accidentală de către copii sau persoane neautorizate.

Capacitate

Atunci când vine vorba despre capacitatea unui distrugător de documente trebuie să iei în calcul două aspecte importante: recipientul de colectare și volumul de tăiere admis.

Recipientul de colectare indică, în general, cât de multe documente se pot distruge într-o sesiune de folosire. Distrugătoarele mai mici sunt potrivite așadar pentru uzul personal, iar cele mai încăpătoare, companiilor care necesită mai mult spațiu, documentele fiind numeroase.

Volumul de tăiere admis indică numărul de coli pe care le poți distruge deodată. Dacă sunt introduse mai multe documente decât nivelul admis, distrugătorul se poate bloca și astfel este îngreunată utilizarea sa.

Versatilitate

Deși principala funcție a celui mai bun distrugător de documente este să mărunțească hârtiile, multe modele oferă funcții suplimentare și pot distruge mai multe tipuri de materiale.

Aceste modele pot mărunți plicuri, hârtie foto, respectiv carton mai gros, carduri bancare, agrafe de birou și chiar CD-uri sau DVD-uri. Când ești în căutarea unui distrugător de documente pentru afacerea ta, alege un model versatil, care să te ajute să scapi de mai multe reziduuri deodată.

Un distrugător de documente te poate salva de grija de a depozita într-un spațiu sigur acte de care nu mai ai nevoie. În afară de capacitatea și securitatea pe care o oferă, ia în considerare și spațiul în care îl vei poziționa, întrucât unele dintre ele sunt destul de voluminoase. Înainte de a alege cel mai bun distrugător de documente, compară întotdeauna toate caracteristicile și funcțiile pe care le poate avea!

Dimensiunea sarcinii de lucru

Așa cum ai văzut deja, tocătoarele de hârtie care distrug documente au diferite volume de colectare pentru hârtia tocată. Dacă ai în general puține acte de distrus, atunci un recipient de 9l e mai mult decât suficient pentru uzul de la birou și/sau pentru biroul de acasă.

În direcția opusă, cele mai mari distrugătoare de documente dispun de până la 210 l, fiind preferate de companiile mari, care au un volum mare de acte de tocat zilnic. Un astfel de tocător vine cu multiple funcții de utilizare precum:

  • grad ridicat de economisire a energiei electrice, datorită modului „stand-by” si al opririi automate;
  • corectare inteligentă a blocajului de hârtie. Distrugătorul recunoaște foarte rapid dacă a fost alimentat cu prea multă hârtie si reacționează automat;
  • motorul puternic ce permite funcționarea continuă;
  • carcasă de calitate superioară;
  • tip de acționare: de cele mai multe ori automată, acționarea manuală fiind destinată volumelor mici.

În funcție de numărul de utilizatori, distrugătorul de documente poate fi clasificat în:

  • tocător de hârtie pentru utilizatorii unici;
  • tocător de hârtie mic, pentru unu-doi, până la cinci utilizatori;
  • distrugător de hârtie mare, pentru până la zece utilizatori;
  • pentru mai mult de zece utilizatori, există distrugătoare de documente speciale.

Dimensiunea hârtiei

Al alt criteriu în alegerea unui distrugător de documente este dimensiunea hârtiei, dar și cât de multe acte încap în suportul dat. Multe dintre tocătoarele de hârtie au un suport reglabil, care permit distrugerea oricărui reziduu, indiferent de format.

Ar trebui să ții cont și de câte documente ai de stocat în fiecare zi, pentru a decide ce tip aparat să achiziționezi.

Securitate

Caracteristicile de siguranță sunt un factor important în alegerea unui distrugător de hârtie. Dacă folosești echipamentul acasă sau vin în vizită și copii mici la birou, trebuie să fii cu atât mai precaut. Funcțiile de securitate elimină orice risc de accidentare.

Viteza

Distrugătorul de documente îți asigură și un anumit nivel de confort, care îți permite să economisești timp și efort. Viteza se raportează în mod direct la timpul de care ai nevoie pentru a distruge documente.

Cele mai multe distrugătoare de documente moderne au un timp de funcțiune specific, ceea ce înseamnă că acestea pot acționa în mod constant, pentru o perioadă predefinită. Ulterior, trebuie să se răcească, pentru ca echipamentul să-și mențină starea de funcționare. Aceste cicluri variază de la două minute la mai mult de o oră, în funcție de marca și dimensiunea distrugătorului de documente.

Nivelul de zgomot emis

Distrugătoarele de documente sunt în mod inerent, destul de zgomotoase. Indiferent de brandul pentru care optezi, aparatul va produce o anumită cantitate de zgomot, care variază între 50-70 db.

Aparatele performante produc mai puțin zgomot, fiind aproape silențioase. Dacă zgomotul este o problemă pentru tine, stabilește un raport între buget și ceea ce oferă piața, pentru a putea achiziționa un distrugător de documente potrivit, care să nu fie deranjant în timp ce toacă hârtia.

Clasa de consum energetic

Distrugătoarele de documente necesită, în general, multă energie pentru a funcționa, în special cele care au o capacitate mare de stocare a hârtiei distruse. Pentru cei care caută un asemenea aparat, fie că o fac pentru birou, fie pentru acasă, energia pe care o consumă este un factor important.

80% din energia utilizării unui distrugător de documente este consumată în timpul funcționării sale. Pentru un consum energetic mai bun, alege un tocător de hârtie care are funcția de *economisire a energiei*, și când este în uz, și când este în stand-by.

În concluzie, distrugătorul de documente nu este o achiziție recurentă și de aceea, trebuie să alegi ce ai nevoie pentru a nu fi nevoit să investești bani într-un nou tocător, care răspunde mai bine nevoilor tale și ale companiei tale.

Nu știi ce să alegi? Hai pe vectordirect.ro! Ai la dispoziție o echipă de specialiști care-ți oferă consiliere GRATUITĂ și care te pot ajuta să faci alegerea corectă, fără să depășești bugetul propus. În plus, te bucuri de un raport calitate-preț excelent și de reduceri progresive în coșul de cumpărături. Experimentează și tu cât de bine este să ai doar avantaje, de fiecare dată!

Articole recomandate