< Inapoi

Blog > Organizare si arhivare > Organizează-ți biroul cu ajutorul culorilor.

Organizează-ți biroul cu ajutorul culorilor.

Publicat de: Gabriel Stanescu

9 februarie 2023

Culorile pot fi un instrument eficient de organizare pentru a-ți crește nivelul de productivitate la birou. Un spațiu organizat poate face o mare diferență în productivitatea și performanța ta, iar sortarea articolelor de birou în funcție de culoare poate crea un mediu eficient și optimist.

Culorile sunt ușor de identificat și pot fi mai rapid de recunoscut și asociat față de un simplu text. În continuare, specialiștii vectordirect.ro în organizare și arhivare îți prezintă câteva modalități de a folosi culorile pentru a crea un mediu de lucru cât mai bine organizat, potrivit oricărui birou.

De ce să te folosești de culoare în organizarea biroului tău?

Utilizarea culorilor poate crea un spațiu de birou care te ajută să simți că deții controlul și care îți dă o stare de calm și liniște. Poți adăuga o strategie de culoare sistemului tău de arhivare pentru a-ți păstra toate documentele importante organizate sau le poți sorta prin etichetare sau cu ajutorul post-it-urilor adezive și chiar a separatoarelor, folosind diferite culori, în funcție de importanță sau scop.

Etichetele și instrumentele de scris pot fi folosite pentru a-ți codifica prin culori planificatorul, calendarul și lista de activități, pentru a-ți stimula productivitatea ta și a echipei tale și a rămâne la curent cu termenele limită. Dacă lucrați mereu contra cronometru, o tablă magnetică pe care puteți scrie cu markere colorate sarcinile zilnice și săptămânale, vă poate ajuta să aveți mereu sub observație prioritățile.

Poți transforma un raft cu dosare, dintr-unul aglomerat într-unul îngrijit și plăcut din punct de vedere estetic, prin simpla organizare a bibliorafturilor pe culori. Nu doar că arată bine, dar face și găsirea mai ușoară a dosarelor importante.

În cazul în care nu toate documentele au nevoie să fie accesate în  permanență, atunci niște cutii de arhivare și depozitare în culori, pot transforma un birou dezorganizat, într-unul care arată profesionist și îngrijit.

Lasă-ți creativitatea să lucreze și utilizează culorile pentru a crea un sistem organizațional care să funcționeze pentru tine sau pentru tine și echipa ta.

Cum creezi o ierarhie a codurilor de culoare?

Începe prin planificarea un sistem de arhivare cu mape de birou, dosare și separatoare colorate diferite pentru fiecare categorie. Păstrează sistemul de culori cât mai simplu, cu doar câteva categorii principale, apoi crează subcategorii, folosind același cod de culoare.

Acest sistem poate fi cel mai rapid și eficient dacă îl înțelegi. Verdele s-ar putea să te ducă cu gândul la documente financiare, în timp ce s-ar putea să asociezi roșu cu dosarele medicale. Poate părea o sarcină obositoare la început, dar un sistem cu coduri de culori te poate ajuta să găsești documente importante mult mai rapid și să economisești timp pe termen lung. O configurație ușor de utilizat poate face ca multitudinea de dosare să arate foarte bine și să confere o energie pozitivă biroului tău și echipei tale .

Unde poate fi folosită culoarea la locul meu de muncă?

Secretul unei zone de lucru bine întreținute stă în instrumentele potrivite de organizare, dar și de birotică și papetărie, ca să poți s-o transformi dintr-un spațiu dezorganizat și anost, într-unul funcțional și atractiv. Ustensilele de scris colorate, precum textmarkere și linere, mapele, etichetele, dosarele de plastic și carton, suporturile pentru dosare, suporturile de birou și chiar instrumente precum capsatorul și decapsatorul, agrafele sau foarfeca sunt doar câteva exemple de articole de birou, care pot adăuga o pată de culoare spațiului de lucru.

Investiția în articolele potrivite poate contribui foarte mult în a pune în ordine biroul tău și a pune capăt aglomerației. În cazul în care lucrezi hibrid sau chiar de acasă, poți folosi aceeași metodă pentru a-ți organiza biroul de acasă.

Divizoarele sau separatoarele te pot ajuta să ți păstrezi documentele organizate, împărțindu-le în secțiuni mai ușor de gestionat.

Foliile, mapele de protecție și pungile cu ziplock funcționează excelent pentru a organiza documente care nu se încadrează în categoriile mari, dar și obiectele mici, cum ar fi carduri, creioane sau articole de călătorie.

Etichetele colorate pot fi un alt mod simplu și eficient de a ți organiza spațiul de lucru. Te pot ajuta să clasifici și să etichetezi instantaneu documentele sau fișierele, astfel încât să fie oricând mai ușor de găsit.

Etichetele colorate pot face cu adevărat codificarea culorilor o sarcină simplă. Dacă dorești să obții mai multe detalii prin etichete, ia în considerare investiția într-un aparat de etichetare, astfel încât să poți crea și personaliza etichetele în funcție de nevoile tale.

Notițele lipicioase sau post-it-urile sunt un element de bază în multe birouri și sunt la fel de utile pentru codificarea culorilor. Există o multitudine de variante de culori disponibile și te pot ajuta să-ți organizezi gândurile sau poți lăsa diferite memento-uri pe note lipicioase colorate diferit, în funcție de subiect sau categorie.

Cel mai indicat este să ai un loc unde le poți expune, pentru că dacă le lipești peste tot, vor încarcă din punct de vedere vizual spațiul și vor da impresia de dezorganizare. Cea mai bună soluție este o tablă magnetică sau un panou de plută, care poate funcționa ca un avizier.

Cutiile de depozitare colorate pot fi o altă modalitate eficientă de organizare prin culori.

✅Niciun spațiu de lucru nu este complet fără un calendar. O modalitate ușoară și eficientă de a rămâne la curent cu programul tău este să codifici în culori întâlnirile. Ia în considerare și utilizarea creioanelor colorate, a pixurilor sau a markerelor.

De exemplu poți folosi un pix roșu pentru întâlnirile esențiale și unul verde pentru cele opționale sau mai puțin semnificative.

Planificatoare/ Agende/ Plannere

Un planificator te poate ajuta să-ți planifici zilele și să-ți finalizezi, zi de zi,  lista de lucruri de făcut. Dacă programul tău este unul foarte încărcat, poate începe să se simtă aglomerat, dezorganizat și să începi să ai probleme cu prioritizarea lucrurilor importante.

O modalitate excelentă de a preveni acest lucru este să folosești pixuri colorate și notițele lipicioase pentru a organiza întâlnirile după culoare, la fel ca în calendarul tău. Astfel, poți semnaliza mai ușor deadline-urile, dar și să ordonezi sarcinile în funcție de prioritate.

Chiar dacă digitalizarea ne-a transformat complet mediul de lucru, o agendă sau un caiet în care să-ți notezi obiectivele, diferite idei și chiar să ții un mic jurnal, te vor ajuta să-ți ordonezi gândurile, deoarece nimic nu stimulează mai bine creativitatea și îți aduce claritate în gândire precum scrisul de mână. Ca să te bucuri complet de această experiență, nu uita să alegi stiloul potrivit!

Beneficiile organizării biroului în culori

Există o mulțime de modalități și sfaturi pentru a-ți organiza biroul și a-ți îmbunătăți productivitatea, dar te-ai gândit la beneficiile organizării în culori?

Utilizarea culorii ca instrument organizațional este una dintre cele mai eficiente modalități de a economisi timp și de a fi mai productiv. Recunoaștem instinctiv culorile și le asociam cu un anumit sens, mult mai ușor decât putem interpreta textul. Aplicând acest principiu proceselor de lucru zilnice, poți lucra mai eficient, dar și mai ordonat. Ordinea din jurul tău îți va ordona și gândurile, și mintea.

Codarea prin culori a tuturor proceselor organizaționale la locul de muncă poate fi o modalitate vizuală de a-ți oferi indicii și sugestii care să te țină  la curent cu fluxul de lucru în biroul tău. Lucrurile pe care le cunoști și le intuiești despre anumite culori pot fi folosite pentru a desemna sarcini sau nevoi specifice de lucru. De exemplu, gândește-te la roșu. Transmite căldură și, este, de obicei, asociat cu putere, energie și chiar mișcare. Roșu reprezintă alegerea cea mai potrivită, de exemplu, pentru lucrurile și evenimentele urgente sau care trebuie făcute imediat.

Culorile te pot ajuta să economisești timp atât în preluarea, cât și în arhivarea informațiilor. Motivul pentru care organizarea prin culori funcționează este că-ți permite să identifici vizual și rapid exact ce ai nevoie.

Organizarea biroului tău prin culori va îmbunătăți, cu siguranță, nu numai funcționalitatea la locul de muncă, dar va scădea și nivelul de stres și va îmbunătăți starea de spirit a ta, dar și a echipei tale.

Culorile pastelate transmit liniște, pace și seninătate. Albastrul este adesea asociat cu creativitatea și ajută la o mai bună gestionare și echilibrare a emoțiilor. Galbenul aduce o stare de bucurie, iar verdele transmite multă energie.

Nu întâmplător, mulți producători, precum Leitz, au început să folosească din ce in ce mai mult culorile pentru a transforma articolele de birou într-unele atractive și plăcute vederii.

Când ai nevoie de ajutor și nu ști exact ce ai nevoie, hai pe vectordirect.ro! Ai peste 15 000 de produse și accesorii de organizare, birotică, papetărie și rechiziteechipamente de birou, dar și produse de curățenie și protocol, ca să-ți echipezi biroul cu tot ce ai nevoie. Te bucuri de cel mai bun raport calitate-preț, de reduceri progresive în coșule cumpărături, de livrare rapidă și nu în ultimul rând, de consiliere de specialitate GRATUITĂ. Încearcă cât de bine este să ai doar avantaje, de fiecare dată!

Articole recomandate